Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera bostadsområden utan vatten efter läcka – reparationsarbetet tar längre tid än väntat

På fredagsmorgonen vaknade många kommuninvånare i Borlänge och konstaterade att de saknade vatten.
Detta beror på en vattenläcka på en större huvudmatning, meddelar Borlänge Energi.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många droppar små – här är 14 enkla tips på hur du kan spara vatten

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

100 000 saknar skyddsrum i Dalarna: "Det är först till kvarn som gäller"

SÅ KÖPER DU PLUS

Vid klockan 06.05 hörde en läsare bosatt i Koppslahyttan av sig till tidningen med ett tips om att Koppslahyttan utanför Borlänge var helt utan vatten i kranarna.

Vid klockan 06.30 gick Borlänge Energi ut med ett meddelande på sin hemsida om vattenläckan och att detta gällde en läcka på en större huvudmatning.

De berörda områdena är Halvarsgårdarna, Koppslahyttan, Idkerberget, Tuna Hästberg med omnejd. Det är oklart exakt hur många abonnenter som berörs av vattenläckan.

På fredagsmorgonen vaknade många kommuninvånare i Borlänge och konstaterade att de saknade vatten. Vattentankar kommer att sättas upp under fredagsmorgonen, meddelar Borlänge Energi.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid klockan 07.00 uppdaterade Borlänge Energi sitt meddelande. "Vi kommer att ställa vattentankar vid: Idkerbergets skola, Halvars skola och ICA Sellnäs. Kommer ut under morgonen".

Dessutom påpekar Borlänge Energi att missfärgat vatten kan uppstå men att det inte är farligt att dricka. "Missfärgningarna orsakas av att beläggningar av järn och mangan i ledningarna frigörs. För att få bort missfärgningarna så spola i kranarna tills vattnet är klart", skriver Borlänge Energi.

Vid klockan 07.45 hade Borlänge Energi ännu ingen prognos på när vattenläckan kan vara åtgärdad.

Uppdatering: Vid klockan 08.15 på fredagen meddelade Borlänge Energi att abonnenter i Idkerberget och Tuna Hästberg nu ska ha vatten igen.

Prognosen från Borlänge Energi är att läckan ska vara åtgärdad vid klockan 18 på fredagskvällen.

Vid klockan 13.50 meddelade Borlänge Energi att bolaget just nu fyller en vattenreservoar för att tillfälligt förse berörda abonnenter med vatten under reparationsarbetet. "Om du får tillgång till vatten ber vi dig vara sparsam med förbrukningen tills vattenläckan är åtgärdad", skriver Borlänge Energi.

Lite senare, vid klockan 15.30 meddelade Borlänge Energi att reparationsarbetet beräknas hålla på längre än till klockan 18.00. "Beskedet vi har just nu är att det ska vara klart under kvällen", skriver företaget på sin hemsida.

Borlänge Energi skriver också:

"Missfärgat vatten kan uppstå men det är inte farligt att dricka. Missfärgningarna orsakas av att beläggningar av järn och mangan i ledningarna frigörs. För att få bort missfärgningarna så spola i kranarna tills vattnet är klart."

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons