Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filippinska föreningen firar 20 år

På lördag blir det fest i Bergebo. Filippinska föreningen – som började som en Borlängeförening men växt till hela Dalarna – firar 20 år.
– Det är viktigt för oss att umgås, speciellt den här tiden på året, säger ordförande Arlene Karlsson.

Annons

Efter att de 18 första åren ordnat en kulturfest i oktober, blev det inställt förra året.

– Vi har varit i lokalen i Domnarvets centrum i alla år, men så tog de beslut att inte hyra ut till allmänhet eller föreningar längre. Vi brukar sälja biljetter och framträda med filippinsk dans, och bjuda på filippinsk mat, men nu blir det bara för medlemmar, berättar Arlene Karlsson.

När föreningen bildades 1996 var det sju kvinnor i Borlänge som ville värna om kulturen. Sedan dess har föreningen haft mellan 25 och 50 medlemmar från hela länet.

– Men våra barn och män är också med så vi är många fler när vi har våra fester.

På lördagens 20-årsjubileum kommer 90 personer att delta. Och som alltid kommer det bjudas på dans.

– Vi ska dansa lite grann, men det blir inte filippinsk folkdans, det är lokalen för liten för, säger Arlene Karlsson.

Just lokalfrågan grämer föreningen.

– Det är synd att vi inte har någon egen lokal, för vi är många filippinskor som bor i Dalarna. Vi har också en speciell sammanhållning, det är bara i Dalarna som det anordnas sån här fest.

– Vi har hållit på så länge och blivit en så stark grupp, så för mig som ordförande är det jättekul när så många vill vara med. Ändå är mitt motto att kvalitet är viktigare än kvantitet, säger Arlene Karlsson.

– Vi bildade föreningen för att bevara och värna den filippinska kulturen. Det är också en viktig mötesplats eftersom vi är så långt hemifrån. Vi försöker lära kulturen vidare till våra barn och visa alla andra som är intresserade. Det är viktigt att umgås, speciellt den här tiden på året.

– Vid våra månadsträffar pratar vi vårt språk, äter filippinsk mat, bjuder in nya filippinskor som flyttat hit och upplyser om vad som gäller i Sverige. Men vi diskuterar också vad som händer i hemlandet – vårt ursprung glömmer vi inte.

Styrelsen i filippinska föreningen träffades här om dagen hemma hos Arlene Karlsson för att bland annat öva på dansen inför lördagens 20-årsfest.

Mer läsning