Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fi vill ställa upp i kommunvalet 2018

Det har varit tyst om Fi i Borlänge sedan uppstarten för två år sedan. Men i och med Gudrun Schymans besök i Borlänge på fredag så gör Fi ett rejält försök att få igång en omstart, och så småningom en kommungrupp som kan ställa upp i valet 2018.

Annons

– Två år går fort, även om det är ett mellanår nu där intresset för alla partier är mindre, så behöver man komma igång i tid, berättar Emilia Persson, Feministiskt initiativ.

Emilla Persson är ledamot i Fis partistyrelse sedan januari, och tidigare länsordförande för RFSU. Fi i Borlänge startade våren 2014, då hann man inte ställa upp till valet. Sedan dess har inte mycket hänt, men nu siktar man på en omstart.

Den drar igång i veckan med ett uppstartsmöte den 28 september och Gudrun Schymans "homeparty" nu på fredag i Borlänge och Falun.

– Vi kickar igång med Schymans homeparty, det blir som en katalysator. Det har varit ett väldigt stort intresse och det känns som att det finns en längtan bland människor att det händer någonting på riktigt, säger Emilia Persson.

Emilia Persson, Feministiskt initiativ i Borlänge, hoppas att de kan ställa upp i kommunvalet 2018.

Någon kommungrupp eller styrelse på lokalt plan finns inte ännu, i nuläget finns det löst sammansatta medlemsgrupper. Men hon tror att det kommer att finnas en kommungrupp efter hösten.

För att fånga intresse satsar man på vad hon kallar för folkbildning. De kommer starta hösten i studiecirkelsformat för lära ut om feminism, Fis ideologi och idéprogram.

– Det här är en eldsjälsstad med mycket föreningsliv, jag tror intresset för att engagera sig och arbeta politiskt finns.

Fis långsiktiga målet är att ställa upp i kommunvalet 2018, där Emilia Persson menar att det finns bra förutsättningar för att väljas in. Även om idéer om vad som kan göras lokalt ännu inte finns på pappret, så tror hon att en hel del av det som FI driver nationell går att tillämpa lokalt.

– Fi jobbar mycket med arbetsrätt kopplat till vården, sex timmars arbetsdagar, heltid till alla. Det är någonting som man i Borlänge ligger väldigt mycket i framkant med. Så jag tror att det finns ett väldigt bra och starkt underlag för oss att jobba vidare med liknande frågor.

Läs mer om Borlänge här

Mer läsning