Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få sökande hotar teknikerutbildningarnas framtid

/
  • Bättre marknadsföring. Bengt Lindström tror att högskolan måste satsa på att förbättra samarbete med gymnasieskolan och marknadsföra sig bättre.  Foto: Lars Dafgård

Annons

Ingen teknikerutbildning på Högskolan Dalarna är full. I och med att det är få sökande är ekonomin för dessa utbildningar ansträngd. Om inte fler personer söker sig till teknikerutbildningarna kan några av de läggas ner. Men det är inte aktuellt i år.

- Men på sikt måste vi få fler sökande till utbildningarna, säger Bengt Lindström, samverkansansvarig vid Högskolan Dalarna.

Högskolan hade till hösten startat ett nytt program, Industriell utveckling och ledarskap, som de hoppades mycket på men inte heller det fick många sökande.

För att i framtiden få fler sökande tror Bengt Lindström att högskolan måste förbättra samarbetet med gymnasieskolan och marknadsföra sig bättre.

Trots att få söker sig till högskolans tekniska utbildningar finns det en som går väldigt bra. Distansutbildningen Produktionsteknikerprogrammet hade 100 sökande i år och högskolan funderar nu på att utveckla utbildningen med fler områden och kanske göra den till treårig istället för tvåårig. Även de tekniska distanskurerna har många sökande.

- De är väldigt populära, det är stor efterfråga på de. Allt är inte nattsvart på högskolan, säger Lennart Westman, prefekt.

En kurs hade över 300 sökande, något som, enligt Lennart Westman, är väldigt många inom den tekniska världen.

Varför många söker sig till distansutbildningar kan ha både praktiska och tekniska förklaringar.

- Det har skett en teknisk förbättring som gjort det möjligt. Och för den enskilde har det lett till förbättringar. Du behöver inte flytta, behöver inte byta jobb och man kan plugga när man vill, säger Lennart Westman.

Mer läsning

Annons