Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nystart i arbetslivet

Annons

Vid årsskiftet infördes så kallade nystartsjobb, något som innebär att en arbetsgivare slipper arbetsgivaravgift under en period om denne anställer en person som varit arbetslös eller sjukpenning under minst ett år (sex månader för ungdomar).

Nystartsjobben har fått en rivstart och hittills i år har tio personer inskrivna vid arbetsförmedlingen i Borlänge fått sådana jobb. Fler lär det bli.

- Det är svårt att säga exakt hur många, men vi vet att fler nystartsjobb är på gång in så visst kommer detta att växa, säger Magnus Berglund vid arbetsförmedlingen i Borlänge.

De som hitills fördelats i Borlänge har varit inom skilda branscher och sektorer, från industri och handel, till data och transport.

Ett av de företag som nappat är Bergkvists Svets & Mekaniska i Romme.

Där arbetar sedan några veckor 61-årige Bo Rydegren, som tidigare gått arbetslös i ett år, med förprojektering och beräkningar av olika jobb. För honom är nystartsjobbet rena önskedrömmen.

- Det känns verkligen toppen att vara tillbaka med full kraft i arbetslivet. Att bara gå hemma var något jag tröttnade på redan efter en månad. Nu får jag ju arbeta med det jag arbetat med tidigare och som jag är bra på, säger han.

Hans arbetsgivare Jan-Olov Bergkvist tvekade inte att anställa Bo när det nya stödet infördes. Det innebär att företaget slipper arbetsgivaravgift för Bo Rydegrens tjänst i två år.

- Arbetsgivaravgiften är en tung post så detta tror jag gör att många företag nu vågar att anställa igen. Många har nog hållit igen på anställningar just av den anledningen, säger Jan-Olov Bergkvist.

Han menar också att det är en bra möjlighet för de lite äldre att få komma ut på arbetsmarknaden igen.

- De arbetslösa över 50 år besitter ofta en mycket god kompetens som vi på det här viset kan utnyttja.

- Dessutom är det många gånger svårt att hitta yngre som har exakt rätt kunskaper. När det gäller Bo så visste vi att kan hade jobbat med den här typen av arbeten tidigare på liknande företag och han passade därför perfekt in här. I och med att vi slapp arbetsgivaravgiften var det inget att fundera över.

Bergkvist är också nöjd med den minimala byråkratin kring nystartsjobben.

- Det gick väldigt snabbt och enkelt, från det att vi tog kontakt med Bo tills han började jobba så tog det bara några dagar. Jag kan nog tänka mig att rekrytera fler anställda genom den här satsningen, konstaterar han.

Vid arbetsförmedlingen i Borlänge har man de senaste veckorna märkt av ett allt större intresse för nystartsjobben från såväl arbetsgivare som arbetstagare.

- Visst finns det ett intresse, men då det hela är så nytt och ännu ej marknadsfört fullt ut så känner man kanske inte till vilka regler som gäller.

- Men jag tror att så fort arbetsgivarna känner till de möjligheter och fördelar detta innebär så kommer man att höra av sig i än större omfattning. Kanske handlar det i första hand inte om så många nya arbetstillfällen, men troligen kommer det att bidra till att många företag tidigarelägger sina rekryteringsplaner, säger Magnus Berglund, arbetsförmedlingen.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons