Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En man ska ha pressats på pengar och misshandlats grovt – trio åtalas för brotten

Tre personer har åtalats misstänkta för inblandning i ett grovt brott som ska ha begåtts i Borlänge i oktober.
En av dem ska ha misshandlat en annan man samt försökt pressa honom på 50 000 kronor. De båda andra åtalas för medhjälp till grov misshandel respektive anstiftan till misshandel. Trion förnekar brott.

Annons
Tre personer har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för inblandning i ett grovt brott som ska ha begåtts i Borlänge i oktober. Åtalspunkterna handlar bland annat om grov misshandel, medhjälp till grov misshandel samt utpressning och anstiftan till utpressning.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – tips för att hålla värmen

SÅ KÖPER DU PLUS

Den åtalade trion består av tre män, två av dem är i 40-årsåldern, bosatta i Borlänge kommun och Örebro län, och en är i 25-årsåldern och bosatt i södra Sverige. Trion åtalas misstänkta för inblandning i flera brott som ska ha begåtts den 31 oktober i en bostad i Borlänge.

En av de äldre männen åtalas för grov misshandel. Enligt åtalet ska han ha misshandlat en annan man genom att ta stryptag om mannens hals, slå honom flera gånger mot ansiktet och kroppen, slå honom i ansiktet med ett knogjärn, sparka honom flera gånger i huvudet och mot kroppen samt skära honom flera gånger i ansiktet med en kniv.

Dessutom ska han, under misshandeln, ha sagt till den misshandlade mannen att han skulle döda honom, om mannen inte betalade honom 50 000 kronor. Därför åtalas mannen även misstänkt för försök till utpressning. Han åtalas även misstänkt för stöld, detta efter att han, enligt åtalet, ska ha tagit målsägandens mobiltelefon.

Den yngre mannen ska ha hjälpt till genom att hålla fast mannen som misshandlades och åtalas därför misstänkt för medhjälp till grov misshandel.

Den andre äldre mannen ska, enligt åtalet, ha förmått den förstnämnde äldre mannen att misshandla och utpressa målsäganden, genom att de båda äldre männen skulle dela på de 50 000 kronorna som målsäganden skulle betala. Därför åtalas han misstänkt för anstiftan av försök till utpressning samt anstiftan av grov misshandel.

De båda äldre männen förnekar brotten som de åtalas för. Den yngre mannen vidgår händelseförloppet men förnekar brott. Ett vittne har berättat om vad han såg av händelseförloppet.

Som fysisk bevisning lägger åklagaren fram flera fynd som har gjorts, bland annat i form av målsägandens kläder som ska ha hittats i ett soprum, samt dna som hittats på insidan av ett knogjärn och ett sms från den ene äldre mannen som ska ha skickats till den andre äldre mannen med texten "jobbet är klart" direkt efter misshandeln, samt flera sms som den ene äldre mannen, efter händelsen, skickat till målsäganden med innebörden att han är en "golare" (en person som berättar för polisen om vad som hänt).

Den åtalade trion förnekar samtliga brott som de misstänks för.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons