Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i kemins tecken på Framtidsmuseet i Borlänge

Under helgen uppmärksammades Kemins dag på Framtidsmuseet i Borlänge. Under helgen stod dörrarna öppna för allmänheten till att få komma och prova på olika enklare kemiexperiment - på barnens nivå såklart.

Annons

På borden står olika kemiska instrument, diskmedel, flockningsmedel och vatten. Runt borden sitter ett dussin barn iklädda vita laborationsrockar och skyddsglasögon. Här får de chansen att prova på och lära sig lite om kemi.

– Vi låter barn, och vuxna med för den delen, få prova på olika kemiska experiment här idag, i hopp om att väcka intresse hos dem. Varje år anordnas Kemins dag av IKEM, och varje år är det olika teman. I år var det hälsa och vatten, berättar Sarah Runegård, pedagog vid Framtidsmuseet.

Valter Dyrke (5 år) och pappa Ulf är med och experimenterar på Kemins dag

Kemins dag är alltså är från början på initiativ av IKEM (Innovations - och kemiindustrierna i Sverige) som varje år ger ut information, inspiration och undervisningsmaterial för elever och lärare som vill veta mer om hur kemi kan bidra till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle. Oftast hålls dessa experiment på skolor och under lektionstid, men på Framtidsmuseet vill man också ta fasta på detta genom att särskilt uppmärksamma det, i hopp om att skapa ett större intresse och engagemang för just kemi hos barn.

– Oftast när man pratar om kemikalier framställs det som något dåligt, men det finns ju faktiskt också kemikalier som vi behöver. Vi vill förklara för baren hur saker och ting fungerar, förklarar Sarah Runegård.

Med i laborationssalen fanns också draken Berta, som sprutade eld och engagerade de allra minsta barnen.

– Jag tycker att det är jättekul att barnen ges den här chansen att få testa på lite, redan innan de ens har börjat skolan, anser Erika Hagegård, förälder till ett av barnen som deltog.

Pedagogen Sarah Runegård instruerar och lär barnen om kemi i sällskap av den eldsprutande draken Berta

Mer läsning

Annons