Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-guldmedaljör kommer "hem" för att föreläsa om kost och kosttillskott

Borlängebördiga Ultralöparen Maria Jansson återvänder hem till Borlänge för att föreläsa för gymnasieelever om kost och kosttillskott.
– Jag vill få eleverna att tänka själva och komma fram till vad som funkar i deras vardag för att orka med sin träning, säger Maria Jansson.

Annons

Det är Borlänge Idrottsallians som har ordnat torsdagens föreläsning på Hagagymnasiet.

– Föreläsningen bekostas av Idrottsalliansen och är ett led i att få ungdomar att inse att vanlig kost är bättre än att chansa med kosttillskott. Vi hoppas på att en EM-mästare kan bidra med inspiration, säger Curt Peleback från Borlänge Idrottsallians.

Maria Jansson prisades nyligen av Idrottsalliansen.

– Idrottsalliansen hade utnämnt mig till "Borlänges bästa 2016", men jag kunde inte komma till deras årsmöte så vi försökte få till att jag skulle komma till Borlänge och föreläsa i stället och det här datumet passade, berättar Maria Jansson.

Läs även:

EM-guld och europarekord för Maria Jansson: "Det gick så jäkla lätt"

Maria pringer så långt hon kan på 24 timmar

Maria Jansson sprang 24 mil på 24 timmar: "Har alltid gillat utmaningar"

Omtankeloppet utökas med lopp för barn – samlar in pengar till Djurens rätt

Maria Jansson, Borlängebördig Ultralöpare som tävlar i landslaget och i höstas vann EM-guld och satte europarekord.

Hon kommer att föreläsa på Hagagymnasiet på torsdagsmorgonen, för elever som går nationella idrottsprogrammet.

– Det blir ganska grundläggande. Jag ska föreläsa om hur man kan uppnå en fullvärdig kost som idrottare utan några kosttillskott. Jag ska få dem i den riktningen, att det går att få i sig energi och näringsämnen ändå, säger Maria Jansson.

Själv använder hon sig av vanlig kost i så stor utsträckning som möjligt.

– Eleverna som jag ska föreläsa för är mellan 16 och 18 år och det här med kosttillskott är mer vanligt och utbrett i dag än när jag var i den åldern. Jag kommer att fokusera på hur kroppen är uppbyggd, vilka energisystem som finns och vad den behöver vid olika tillfällen.

– Kosttillskott är inga mirakelmedel som uppnår något som vanlig kost inte gör. Jag vill få eleverna att tänka själva och komma fram till vad som funkar i deras vardag för att orka med sin träning och samtidigt inte köpa allt som står på löpsedlarna rakt av.

Starten i Ultravasan och Vasastafetten 2016. Ultralöpning (långdistanslopp) har blivit vanligare de senaste åren. Maria Jansson tror att det beror på att sporten har fått mer uppmärksamhet.

Hon laddar även inför VM i 24h-löpning som avgörs på Nordirland i juli.

– Jag kommer nog inte att gå in så mycket på hur jag själv förbereder mig med kosten inför en ultratävling, om inte eleverna ställer frågor om det så klart.

Hon upplever att intresset för ultralöpning har ökat de senaste åren.

– Det har nog dels att göra med att sporten har fått mer uppmärksamhet. Detta tack vare svenska framgångar, bland annat genom Jonas Buud och Kajsa Berg. Och sedan tror jag att människor är intresserade av att testa sina gränser, att man tänker "nu har jag klarat ett maraton, vad är nästa steg?".

För dig som är prenumerant eller Pluskund:

Jonas Buud springer tre mil på två timmar – på lunchen(!)

Lista: Ut med zumba och spinning – här är världens hetaste träningstrender 2017

Expert sätter plus och minus på trenddieterna: "Måste få ta tid att gå ner i vikt"

Maria Jansson laddar som bäst för VM i 24h-löpning som avgörs på Nordirland i juli.

Hur tränar du inför ett 24-timmarlopp?

– Det svåra med den här sporten är att vi aldrig kan träna på det vi ska göra. Det är svårt att ge sig ut och träna i 24 timmar liksom. Folk brukar bli förvånade över hur "lite" vi springer. Men min längsta träningstur blir på sex timmar.

Och vad äter du under ett 24-timmarslopp?

– Jag har provat mig fram, från inlagda persikor, bananer, nötter och olika typer av choklad till i dag då jag bara kör på sportdryck och energigel. Men det där är väldigt individuellt, säger Maria Jansson.

Fakta, Maria Jansson:

Ålder: 31 år. Fyller 32 senare i år.

Bor: I Solna, dock uppvuxen i Kvarnsveden.

Yrke: Officer vid Militärhögskolan Karlberg, men kompetensutvecklar mig genom att studera tränarprogrammet på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Sedan kommer jag att börja jobba på Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet. Fantastiskt att vara i en sådan miljö, det passar mig perfekt.

Familj: Sambo, mamma och två systrar.

Intressen: Idrott överlag och så kost. Jag har turen att få jobba med mina största intressen.

Mer läsning

Annons