Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna flyr friskolan efter kritik

/
  • Nymålat. Väggarna har målats i limegrönt och orange med rosa karmar kring fönster-, och dörröppningar.  Foto: Stina Rapp
  • Jackhängare. Lena Lindberg Jansson och Ove Raskopp visar entrén, där det finns träd som man kan hänga jackor på.  Foto: Stina Rapp
  • Tänker anmäla. Ove Raskopp ska JO-anmäla Skolverket.  Foto: Stina Rapp
  • I matsalen. Eleverna äter vegetarisk mat och hjälper själva till att laga den.  Foto: Stina Rapp

Annons

Friskolan Sebor har bara funnits i ett år men har redan fått en hel del kritik av Skolverket. Elevantalet är en av de brister som Skolverket kritiserat. Något som de på skolan inte kommer att klara av innan skolstarten. Skolan börjar om mindre än två veckor och hittills är det bara tio elever som skrivit in sig på skolan, tre flickor och sju pojkar. Enligt Skolverket bör de vara dubbelt så många.

- Vi kör ändå. Vi ska köra det här till vilket pris som helst. Det här är en toppenskola. Det är det vi jobbar för nu så vi får svälta oss fram ett par månader, säger Ove Raskopp.

- Vi hade haft nästan 30 elever om inte det här bråket med Skolverket hade varit.

Han anser att den kritik som skolan har fått är obefogad och tänker nu JO-anmäla Skolverket. Rektorn har kallat in ett psykologteam som kommer att intervjua elever och föräldrar, ett underlag som kommer att tas med i anmälan.

Rektorn berättar om skolans studiemetoder och säger att barn ska slippa bli tvingade att göra någonting.

- Eleverna ska gå framåt när de själva känner för det. Vi är så olika när det gäller vår inlärning. När en unge får sitta ett tag så vaknar kreativiteten. När man börjar jobba med de här barnen förstår de att de måste bli bra på till exempel matematik.

Ove Raskopp tror inte att de som går på Sebor kommer att få det svårare att anpassa sig till gymnasiet än andra elever, snarare tvärtom.

- När de slutar nian då är de ju pigga på att plugga, menar han.

När skolan startar igen efter sommarlovet kommer Sebors elever att börja grovplanera sina dagar. Så fort de har lärt sig någonting nytt ska de redovisa detta för sina kurskamrater. Det kommer att bli obligatoriskt att arbeta med datorer varje dag och alla elever har varsin hemsida som de kan arbeta med. Dessutom kommer de att få göra en hel del studiebesök runtom i länet. Det är lika viktigt att lära sig saker utanför skolhusets väggar som innanför, menar Ove Raskopp. Han tillägger att det sociala samspelet är jätteviktigt.

- Vi är inga sjuka människor som vill plåga barn. Vi vill skapa lyckliga människor.

Mer läsning

Annons