Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter skandalscenerna mot Syrianska: Fler poliser när Dalkurd möter Assyriska

Polisen var underbemannad senast, då det urartade mellan Dalkurds och Syrianskas supportrar.
Inför lördagens superettamatch mot Assyriska har det bemannats upp.
– Vill man starta bråk kommer man kunna göra det, men vi kommer att hantera det på ett bättre sätt, säger Patrik Åkerlund, insatschef.

Annons

Matchen mot Syrianska på Domnarsvallen i Borlänge den 27 augusti slutade med att Dalkurd fick böta 35 000 kronor, då klubben som arrangerande lag hade ansvar för ordning och visitation av supportrarna.

Den matchen avbröts på grund av att bengaler kastades in på planen.

Utöver det avfyrades knallskott, stenar kastades och supportrana drabbade samman på Sveatorget i Borlänge redan innan matchstart.

LÄS ÄVEN: Dalkurd öppnar för Brwa Nouri: "Alltid ett alternativ"

Poliser blev under insatsen både hotade med järnrör och utsatta för stenkastningen.

– Det fanns ett behov av fler poliser då också. Men då var det bristande planering eftersom vi fick information att den matchen var en riskmatch väldigt sent, säger Patrik Åkerlund, som är polisinsatschef inför lördagens match.

Oroligheter på Sveatorget i samband med Dalkurds match mot Syrianska i augusti.

När Dalkurd spelade borta mot Assyriska i början av april blev stämningen hätsk både på och utanför arenan.

På lördag möts lagen igen, den här gången på Domnarvsvallen.

LÄS ÄVEN: Rejält manfall inför måstematchen: "Får möblera om lite"

Matchen är betydelsefull för båda klubbarna.

För Assyriskas del handlar det om att hålla sig kvar i serien medan Dalkurd fortsätter kämpa för att ta sig upp till Allsvenskan.

– Vi har bemannat upp till en lämplig bemanning, som vi tycker att vi behöver till den här matchen. Bemanningen är väl tilltagen, speciellt jämfört med den bemanning vi hade mot Syrianska, när bemanningen inte var väl tilltagen, säger Åkerlund och fortsätter:

– Det finns ett behov. Nu har vi utgått från att det kan finnas behov av mer personal, helt enkelt.

Under matchen mellan Dalkurd och Syrianska kastades bengaler in på planen och skadade konstgräset.

Polisinsatsen är regional, vilket innebär att dalapolisen får hjälp av poliser från Örebro och Värmland, som ingår i polisregion Bergslagen.

– Det är en regional insats för att vi ska få ihop en bra bemanning. I bästa fall gör vi ingenting på lördag. Fungerar allting kommer vi inte behöva göra någonting. Utan att gå in på vilken taktik vi kommer att använda, handlar det här om att kommunicera med supportrarna som kommer.

LÄS ÄVEN: Sirius rycker i Montiel – Dalkurd vill förlänga: "Har lämnat ett förslag"

Patrik Åkerlunds förhoppning är att polisen istället för att behöva ingripa ska kommunicera fram en vilja till ett bra och positivt evenemang för alla som befinner sig på Domnarvsvallen.

– Vill man ställa till bråk kommer man att kunna göra det, det såg vi exempelvis under matchen mot Syrianska. Skillnaden är att vi kommer att kunna avsluta ett bråk eller hantera ett bråk på ett betydligt bättre sätt den här gången jämfört med förra gången, säger Åkerlund.

Polisens insats börjar innan matchen och kommer enligt Åkerlund att pågå så länge det finns behov av den.

– När vi bedömer att nu har supportrarna lämnat arenan, spridit ut sig och kanske rent av lämnat Borlänge i vissa fall kommer vi att avsluta vår insats. Det är väldigt händelsestyrt, säger Patrik Åkerlund.

Supportrarna har drabbat samman, eller varit nära att drabba samman, varje gång Dalkurd har mött Assyriska eller Syrianska på senare tid.

Det har också alltid lett till att Riksombudet (RO) anmält händelserna till disciplinnämnden.

Motsättningar som uppstår mellan lagens supportrar förklaras med närhet mellan folkgrupperna och eventuella motsättningar i Mellanöstern som personer med assyrisk/syriansk påbrå kan ha med personer med kurdisk bakgrund.

LÄS ÄVEN: Matchguide: Allt inför Dalkurd–Assyriska

Dalkurds säkerhetsansvarige, Vahap Kizil:

– Vi utgår inte ifrån att något ska hända, men vi måste alltid planera utifrån säkerhetsrisker. Vi har tagit det som hände senast mot Syrianska i beaktande och försöker minimera risken att såna saker händer en gång till.

Vad har ni gjort?

– En av sakerna vi har gjort är att vi har stärkt upp visitationsfållorna utanför entréerna, så att våra publikvärdar ska kunna få lite mer utrymme för att visitera ostörda. Och vi kommer få mer hjälp av poliserna på plats också.

Kizil berättar att man inför matchen har haft tät kontakt med Assyriska FF inför matchen.

– Som föreningar så kommer vi väldigt bra överens och står på exakt samma sida när det handlar om sådana här saker.

– Vi kommer att prata med våra supportrar och ha personal närvarande vid dem, samtidigt som Assyriska kommer att prata med sina supportrar. Det handlar om att arbeta förebyggande för att inte provokationer ska förekomma, inga banderoller som provocerar exempelvis.

Hur många supportar kommer ifrån Södertälje?

– En buss är allt jag har hört hittills. Men det kan bli fler.

Och Dalkurd?

– Jag som säkerhetsansvarig utgår ifrån att det inte kommer att komma lika många som senast. Det är en tv-sänd match som spelas lite senare på dagen och vädret kommer nog att påverka ganska mycket. Det är inte så många som vill gå och titta på fotboll när det är så här kallt.

LÄS ÄVEN: Syrianska sågar säkerheten – Dalkurds ansvarige: "Vi har gjort allt vi kan"

LÄS ÄVEN: Fortsatta skandalscener efter matchen – supportar möttes på parkering

LÄS ÄVEN: Minst fyra polisanmälningar – insatschefen efter läktarskandalen: "Har fått slita hårt"

Mer läsning