Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter hoten, våldet och skadegörelse: Ja till kameraövervakning på bussar

I dag kom beskedet – Dalatrafik får kameraövervaka sina stadsbussar i Borlänge samt bussarna på sträckan Falun-Borlänge.

Annons

Dalatrafik har nu fått grönt ljus till att kameraövervaka sina stadsbussar i Borlänge samt  bussarna på sträckan Falun-Borlänge.

Läs även: [+] Vd:n för Dalatrafik: Kamerorna kommer att avvärja brott

Den 28 januari förra året avslog Länsstyrelsen Dalatrafiks ansökan om kameraövervakning på bussarna. AB Dalatrafik överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Falun.

Under handläggningen medgav länsstyrelsen att tillstång beviljas på tre busslinjer inom Borlänge kommun. Men under fredagen gick förvaltningsrätten ett steg längre.

De har nämligen nu beslutat att bevilja tillstånd till kameraövervakning på Dalatrafiks samtliga stadsbussar i Borlänge samt på de bussar som kör på sträckan Falun-Borlänge.

Som skäl till beslutet uppger man att de flesta störningar som rapporterats – till exempel hotfulla, våldsamma och allmänt stökiga passagerade samt stölder och skadegörelse – har varit från just dessa områden.

Läs även: Nytt möte om hoten och attackerna mot busschaufförer – "Läget är allvarligt"

Förvaltningsrätten bedömer dessutom att resorna är så pass korta de inte är så integritetskänsliga som längre resor kan vara.

Vad gäller övriga delar av länet gör man dock bedömningen att Dalatrafik inte lyckats visa att intresset av övervakning är större än den enskildes intresse av att inte bli övervakade.

Övervakningen kommer att ske genom fasta kameror som endast är påslagna då bussen är igång. Inspelningarna krypteras och lagras på en hårddisk i bussen under 72 timmar – information som endast polisen kan få tillgång till.

Just detta – sättet som Dalatrafik avser utföra bevakningen på – har enligt förvaltningsräten varit en viktig del av bedömningen.

– Målet innehåller svåra bedömningsfrågor och domstolen har strävat efter att göra en individuell och restriktiv prövning vilket har lett till att tillstånd inte medges generellt för hela Dalatrafiks verksamhetsområde, säger rättens ordförande Karin Forslund Johansson i ett pressmeddelande.

Läs även: Kontantstopp införs på Dalatrafiks bussar – "Resenärerna både arga och förstående"

Läs även: Nytt bud från Dalatrafik – inför kontantstopp under kvällar och nätter

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons