Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshot mot försvarsministern tas upp i rätten – man står åtalad för olaga hot

På tisdag vittnar försvarsminister Peter Hultqvist mot den man som står åtalad för att ha dödshotat honom på Twitter, det skriver Göteborgs-Posten.

Annons

Mannen, som är i 30-årsåldern, ska i maj i år ha lagt upp en bild på Twitter som föreställde Peter Hultqvist tillsammans med en bild på en skalle som genomborrats av en kula. I inlägget ska det också ha stått "wanted dead or alive for treason", vilket betyder eftersökt död eller levande för förräderi.

I slutet av september åtalades mannen för olaga hot. Mannen nekar till brott.

Rättegången mot mannen äger rum i Göteborgs tingsrätt i morgon, tisdag, med start klockan 8.45. Enligt Peter Hultqvists pressekreterare, som Göterborgs-Posten pratat med, kommer försvarsministern under förmiddagen att vittna mot mannen via telefon.

På tisdagen inleds rättegången mot den man som misstänks för att ha dödshotat Peter Hultqvist på Twitter.Foto: Anders Wiklund/TT

GP skriver att Peter Hultqvist i förhör med Säpo berättat att hoten från början kom från en företrädare för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som lade en lapp i brevlådan hemma hos försvarsministern med en inbjudan till en debatt under NMR:s demonstration i Falun på 1 maj.

En film från när lappen lades i försvarsministerns brevlåda lades sedan ut på NMR:s hemsida, och följdes av spydiga kommentarer. Under demonstrationen i Falun på 1 maj hade NMR sedan en pappdocka föreställande Hultqvist som kastades ned på marken från scenen samtidigt som en talkör skrek "landsförrädare".

Det var efter den händelsen som den hotfulla tweeten om försvarsministern kom.

Peter Hultqvist yrkar på ett skadestånd på 15 000 kronor för kränkning från den åtalade mannen, som enligt GP även står åtalad för hot mot flera tjänstemän vid Förvaltningsrätten i Göteborg.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons