Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av vinsten för fastighetsaffärer samlas – Jan Bohman: "Bufferten ger oss handlingsutrymme"

750 miljoner kronor har försäljningen av fastighetsinnehavet genererat som Borlänge kommun, koncernbolagen Hushagen Fastighets AB och AB Stora Tunabyggen sålt under de senaste två åren.

Annons

Ytterligare ett steg tas nu i koncernsamverkan genom förslaget att en del av de vinster som genererats av försäljningarna samlas i koncernens moderbolag, Borlänge Kommuns Förvaltnings AB (BKF).

– Genom att samla en del av vinsterna skapar vi en gemensam buffert. Den ska användas till sådana behov som gynnar hela koncernen och helt enkelt bidrar till en långsiktigt stabilare ekonomi för koncernen, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun och ordförande i BKF, i ett pressmeddelande. 

Bufferten är till för bolagen, inte för kommunens ekonomi

Stora behov spås för de kommande åren när det gäller investeringar, bland annat i bostäder och infrastruktur, typ fjärrvärme, i Borlänge. 

– Bufferten ger oss handlingsutrymme att i framtiden fatta beslut om var resurserna då gör bäst nytta för bolagen och i förlängningen för Borlängebon. Jag vill betona att bufferten är till för bolagen, inte för kommunens ekonomi, säger Jan Bohman och tillägger:

– Resurser kan då föras till det bolag där behovet är störst, de kan också användas för att amortera på lån eller för andra bolagsgemensamma insatser.

Förslaget, det formella beslutet om utdelning tas av respektive bolagsstämma i april, efter att frågan behandlats av BKF:s styrelse, är att runt en tredjedel av vinsten delas ut till koncernbolaget, medan resterande två tredjedelar stannar i respektive bolag.

I klartext innebär det att Hushagen bidrar med cirka sju mkr till koncernen och behåller tolv mkr i bolaget och Tunabyggen skjuter till cirka 29 mkr och behåller cirka 71 mkr i bolaget.

Det gemensamma koncernbolagets buffert blir då 36 mkr.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons