Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Kulturen överlever inte på vackra ord – och får det knapert med alliansens nedskärningar

Annons

Inte sällan får vi höra att pengar inte är allt. Särskilt vanligt förekommande är detta när just kulturpolitiken ska debatteras. Då finns det gott om personer som vill att samtalen ska handla om annat än kronor och ören. De vill i stället tala om värderingar, principer och teorier.

Vi tycker det är dags för alla oss kulturpolitiker att dra en linje i sanden och säga att det räcker med prat och vackra ord. Det är hög tid för oss att stå upp för att kulturen måste få kosta, om vi menar allvar. Kulturpolitik är en genomtänkt investering, inte något som eventuellt blir över. Kulturpolitik är utveckling. Inte allmosor.

Tjusiga tal i principprogram är slöseri med papper eller lagringsutrymme om det inte följs upp med konkreta prioriteringar. Prioriteringar i kronor och ören.

För oss som miljöpartister är det en given prioritering att låta kulturen ta större plats i statsbudgeten. Om vårt arbete inte syns i budgettabellerna är det inte mycket värt och därför finns det några siffror i nästa års statsbudget som är av särskild betydelse:

- Nästa år höjs kulturbudgeten med ytterligare 745 miljoner kronor. Det är den enskilt största höjningen någonsin av kulturbudgeten, både i kronor och procent.

- Sedan Miljöpartiet bildade regering har kulturbudgeten höjts med drygt 1.5 miljarder kronor, det är en ökning med 22.2 procent.

- Kulturbudgetens andel av den totala budgeten har aldrig någonsin varit så stor som nu, samtidigt som regeringen gör stora investeringar i klimat, skola och vård.

I verkligheten, runt om i hela vårt land, betyder den stora budgethöjningen väldigt mycket för många:

Den innebär lägre avgifter och högre kvalitet i kulturskolan. Bättre förutsättningar för biblioteken och kompetensutveckling för dess personal. Höjda ersättningar till enskilda konstnärer, mindre teatergrupper och andra delar av det fria kulturlivet.

Utöver detta betyder höjningen även satsningar på bland annat gratis släktforskning, kulturmiljövård och digitala utsändningar till hela landet från bland annat Dramaten och Operan.

Ett konkret exempel på kulturpolitiken är det projekt som nu genomförs i Tjärna Ängar i Borlänge. Runt om i Sverige satsas det tack vare regeringens insatser nu 26 miljoner under tre år på att bygga upp kulturverksamheter i områden med lågt valdeltagande och andra socioekonomiska utmaningar.

I Tjärna Ängar handlar det om en sammanlagd satsning på 575 000 kr. Tillsammans med de boende har konstnären Lina Sofia Lundin bland annat jobbat med textilfärgning och i september arrangerades en färgfest på den plats där en ny stadsdelspark planeras att uppföras med start 2019. I dag besöker vi projektet för att se hur man också involverat det lokala näringslivet och civila samhället.

Listan kan göras mycket längre än så här. Bit för bit får kulturen äntligen den ställning den förtjänar i ett av världens rikaste länder, men det kommer inte gratis. Det är resultatet av en prioritering.

Oppositionen i riksdagen har nu redovisat sin prioritering. Moderaterna vill skära ned kulturbudgeten med 428 miljoner kronor, Kristdemokraterna med 725 miljoner. Centern tar i mest av alla, minus 797 miljoner kronor. Liberalerna ska ha heder av att bara dra ner med 71 miljoner. Men summa summarum så visar hela borgerligheten med tydlighet att kultur inte är deras politik, att de inte vill eller inte anser sig ha råd att investera i den konstnärliga friheten, i det som gör oss till människor.

Nästa år går vi till valurnorna. Om du som väljare inte vill att kulturen ska prioriteras bör du rösta på något annat än Miljöpartiet. Om du däremot tror på ett levande och fritt kulturliv i hela vårt land och på alla barns möjligheter att få pröva på att stå på scen eller lära sig spela ett instrument, så finns det bara ett val.

Allt är inte pengar i kulturpolitiken. Men det är dags att erkänna att just pengarna skiljer den goda viljan från vad som faktiskt gör skillnad i verkligheten.

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP)

Elina Brodén, kommunalråd Borlänge (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons