Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De varvar Gud med fotbollsgudar

/
  • Framtida präst med många idéer. Josefin Rutkvist studerar till präst och är en av konfirmandledarna. – Nästa vecka ska vi prata om döden och åka till krematoriet en dag, så då blir det inte så mycket fotboll. Annars fungerar det jättebra att väva ihop det, berättar hon.
  • Ett blött avslut på dagen. Konfirmandtjejerna älskar inte bara att sparka boll, vattenkrig är en annan stor favorit.
  • Kul med fotbollskonfirmation. Sofia Nordström är glad att hon har valt fotbollsvarianten, även om hon tänkt konfirmera sig annars i alla fall. – Jag hoppas på att lära mig lite mer om livet. Och vi gör det roligt, så då lär man sig mer, säger Sofia.
  • Med intresset i fokus. 17 tjejer och killar har nappat på Svenska kyrkans färska idé om en specifik fotbollskonfirmation. De flesta spelar i något av Borlänges flera lag, men för fyra stycken i gänget är fotboll ett nytt intresse.

Annons

På Skvalet är matchen i full gång. 17 tjejer och killar fightas om bollen och hade det funnits höga väggar kring planen hade de glada ropen ekat.

Klockan är 15.30 och den första riktiga konfirmationsdagen lider mot sitt slut. Veckans tema är etik och moral och idag har det handlat om fusk.

- Vi har pratat om både fotbollsfusk och fusk i vardagen, som att fuska i skolan eller ljuga, säger Sofia Nordström som får sin stukade fot omlindad av IK Brages målvakt, Gerhard Andersson.

Fotbollskonfirmationen är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och IK Brage. Idén, som har funnits i två år, har äntligen blivit förverkligad.

- De här ungdomarna får lika många konfirmationstimmar som de som konfirmerar sig på det traditionella viset. Vi har läsning på förmiddagarna och fotboll på eftermiddagarna, men väver ihop de båda delarna så att det går en röd tråd genom hela veckan, berättar präststuderande Josefin Rutkvist, en av dem som håller i läsningen.

- Vi använder oss av de traditionella blocken, pratar om livet och sådant som man inte har möjlighet till annars. Fotboll är en del av deras liv och intresset är ju livet! menar Josefin.

I maj var konfirmandgruppen på ett förläger i Saxenborg, utanför Ludvika, och förra veckan var de på läger i Enviken. Nu återstår två veckors fotbollskryddad konfirmandläsning på hemmaplan, innan det hela avslutas med konfirmation i Stora Tuna kyrka.

Hur själva ceremonin ska gå till är inte riktigt klart ännu, men en boll kommer garanterat att finnas med i bilden.

- Kanske går vi in som två lag med fotbollströjor, och tar på kåporna framme vid altaret... funderar Josefin.

Eftersom det är första året provar de sig fram. Plötsligt hörs ett jubel från planen. Prästen, Petter Karlsson, har gjort mål.

Minuten senare ljuder domarens pipa och det är slut för dagen.

- Morgondagen blir tuffare, men ni behöver inte vara rädda, säger Gerhard Andersson innan gänget knatar iväg mot cyklar och omklädningsrum.

Några stannar kvar på planen och kastar det som är kvar i vattenflaskorna på varandra.

- Det de tycker är roligast är att ha vattenkrig, men det associerar vi till dopet! säger Josefin med ett skratt.

Mer läsning

Annons