Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lämnade Stockholm för Dalarna

/
  • IT-konsulter. För IT-konsulterna Ulrika Fors och John Hermansson lockade livskvaliteten i Dalarna när de valde att flytta hem. Per-Johan Alzén, (till höger) gruppchef på Sogeti, berättar att många IT-konsulter med rötterna I Dalarna söker arbete i Borlänge.
  • Balans. Det blir bättre balans mellan arbete och fritid när man jobbar i Borlänge jämfört med att jobba i Stockholm, säger Ulrika Fors.
  • IT-stad. Borlänge är idag en IT-intensiv stad. Flera statliga myndigheter och stora företag har ett stort IT-behov och bland dem återfinns Sogetis kunder.
  • Arbete och fritid. John Merhansson och hans sambo tänkte köpa hus i Stockholm, men det var för dyrt och det är betydligt lättare att ägna sig åt fritidsintressen i Dalarna jämfört med Stockholm.

Annons

Det är chansen att leva ett lugnare och mer kvalitativt liv som lockar IT-konsulter att flytta hem till Dalarna. Men en flytt tillbaka till Dalarna innebär på samma gång färre utsikter att göra karriär.

Två personer som valt att flytta hem till Dalarna är Ulrika Fors och John Hermansson, som arbetar på IT-konusltföretaget Sogeti i Borlänge. Ulrika Fors har ett förflutet inom bankvärlden och är i grunden ekonom, men kom tidigt i kontakt med IT när hon arbetade med finansiella system. Det är tre år sedan hon flyttade tillbaka till Dalarna från Stockholm. Idag sitter hon hos Sandvik och Landstinget Dalarna och arbetar som IT-konsult.

- I Stockholm är det mycket viktigare vad man gör och man utsätts för mycket stress. Man ska hela tiden gå på tå och alla runt dig är stressade. Fritiden innebar stress också, eftersom det tar så lång tid att resa mellan olika platser.

- I Stockholm frågar folk om tre saker och det vad man heter, vad man arbetar med och var man bor. Sedan brukar folk diskutera om man äger sitt boende eller inte.

John Hermansson är född och uppvuxen i Borlänge och har arbetat som IT-konsult sedan 1998. För drygt ett år sedan flyttade han hem till Dalarna. För tillfället sitter han på SSAB och arbetar med allmän systemutveckling.

- Min sambo kommer från Falun och därför bosatte vi oss där. Vi funderade på att köpa hus i Stockholm, men det är dyrt och det är betydligt lättare att bedriva våra friluftstintressen här uppe, säger John Hermansson.

- Det är ett helt annat tempo på arbetet i Borlänge. I början var det lite frustrerande, men det är skönt att det är lugnare. I Stockholm handlar arbetet väldigt mycket om att göra karriär. På något sätt lever man för att arbeta, men här arbetar man för att leva. Men i Stockholm finns ett större utbud av uppdrag och man vill man ta sig uppåt här är det svårare att klättra, säger han.

Båda två betonar att det är mycket lättare att leva ett aktivt liv i Dalarna. Här är det inte ett projekt att ta sig ut i skidspåret. Men det finns nackdelar. De flesta butikerna stänger klockan 18.00 och det finns ett betydligt mindre utbud av caféer och rastauranger.

- Jag lägger betydligt mindre pengar på café-och restaurangbesök idag och jag saknar det utbud som fanns i Stockholm, säger han och tillägger att utbudet är bättre i Borlänge än i Falun.

Per-Johan Alzén, gruppchef på Sogeti, deltar i rekryteringen av IT-konsulter. Han märker att det är helt annat söktryck på tjänster jämfört med för ett par år sedan.

- Jag ser att det är många som vill flytta hem och många av dem har barn som ska börja i förskolan eller i förskolan. Att skaffa sig hus är också en viktigt skäl till folk flyttar hem, säger Per-Johan Alzén.

- Förra året anställde vi 40 personer i regionen och tio av dem flyttade från Stockholm, säger han.

De flesta som söker sig till IT-barnschen i Borlänge har några års erfarenhet och några av dem har utbildat sig på Högskolan Dalarna. Och detta sammanfaller med att IT-behovet på stora företag och statliga myndigheter med huvudkontor i Borlänge är stort.

- Förra året märkte vi på allvar att konjunkturen hade svängt. Det syntes på det ökade antalet uppdrag vi fick och på att vi fick allt fler ansökningar. Det har verkligen varit en skjuts framåt, säger Per-Johan Alzén.

Ulrika Fors, som har jobbat 20 år inom IT-branschen, har varit med om två lågkonjunkturer.

- Det är en styrka att ha varit med om det. Jag vet att det kommer att gå ner och upp. Det har varit många nya som inte förstått att branschen kan gå ner, säger hon.

Mer läsning

Annons