Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan få bo kvar i stationshuset

/
  •  Foto: Claes Söderberg
  • Makarna Gullvei och Bernt Andersson har fått ett hopp om att kunna bo kvar i det gamla stationshuset i Ornäs sedan miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott konstaterat att huset bör bevaras.  Foto: Claes Söderberg

Annons

- Ja, dels finns det ju inte så många gamla stationsbyggnader kvar i våra trakter och huset är därför värt att bevara ur ett kulturhistoriskt perspektiv, dels är det ett fint hus i bra skick, säger nämndens ordförande Marianne Qvist.

På sammanträdet i går blev beslutet att ge tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret uppgiften att skriva till Trafikverket och framföra önskemålet om att huset ska få vara kvar. Samtidigt vill man veta hur planeringen ser ut för ett eventuellt dubbelspår mellan Borlänge och Falun.

- Det är ju synd om stationshuset rivs och det sedan byggs dubbelspår, för det blir ju i så fall en annan sträckning än den nuvarande, säger Marianne Qvist.

Det var i juli som vi berättade om beskedet som makarna Andersson då fick om att de var uppsagda från lägenheten som de hyr i stationshuset. De hade då bott i huset i 37 år.

- Vi fick tre månader på oss att flytta, säger Bernt Andersson.

Den tiden har nu snart gått, men Bernt och Gullvei har ingen tanke på att flytta, åtminstone inte än på länge.

- Nej, dels så får vi ju lite hopp om att vi kanske kan bo kvar när kommunen tycker att huset är värt att bevara, dels har vi överklagat rivningsbeslutet till hyresnämnden och vi hoppas på stöd även där, säger Bernt.

Mer läsning

Annons