Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får plugga i ett renoveringsobjekt

/
  • Kommunalrådet Kenneth Persson (S) i samspråk med rörmokaren Peter Skinnar, som monterar kylrör inne i den nybyggda kylanläggningen.
  • Gustav Hindriks tycker att det går smidigt att plugga samtidigt som renoveringen pågår.  Foto: Klockar Mattias Nääs
  • Datasalarna har tillfälligt flyttats till skolans aula.  Foto: Klockar Mattias Nääs
  • Läraren Berndt Carlsson gick själv på Soltorgsgymnasiet när skolan var ny på 60-talet.
  • Just nu står det flyttkartonger både i korridorerna och i klassrummen på Soltorgsgymnasiet.

Annons

Det är på grund av inomhusmiljöproblem som Soltorgsgymnasiet renoveras. Bland annat installeras ett nytt ventilationssystem. Ett nytt kylsystem samt nya fönster med kortvågsfilter ska ytterligare förbättra inomhusklimatet.

- Vi har många fönster mot söder. Under sommarhalvåret har det ibland varit 35 grader inomhus, säger skolans rektor Per Hamne.

Samtidigt som det omfattande renoveringsarbetet pågår skolundervisningen som vanligt. "Det sinnrika inre logistiksystemet" handlar om att elever och personal får tränga ihop sig på den yta som för tillfället inte renoveras.

Under sommaren användes matsalen som förråd, just nu är aulan förvandlad till en stor datasal. Mellan 20 och 30 elever hjälper till att flytta det material som behövs för undervisningen.

Genom att ha kvar all undervisning i skollokalerna, i stället för att hyra in baracker, har man sparat in cirka en miljon kronor. De pengarna har använts till en nybygd del på plan sex. I den nybyggda delen finns arbetsplatser för 20 lärare samt ett par mötesrum och en modern datasal.

- Det här är en bonus vi fått eftersom vi jobbat bra med den interna logistiken, säger rektor Per Hamne.

Budgeten är 41 miljoner kronor. Just nu renoveras våning två och tre i höghusdelen. Vecka 42 påbörjas den sista etappen. Då är det våning fyra och fem i höghusdelen som ska renoveras. I februari ska allt vara klart och än så länge håller den tidsramen.

Per Hamne glädjer sig dessutom åt att Soltorg "mitt i stöket" har ökat sitt elevantal.

- I år har vi ett överintag på 15 elever, säger han.

- Vi resonerar som så att man presterar bäst om man får gå på den skola man vill gå på. Naturvetar-, tekniker- och tvärvetarprogrammet är bra för samhället och bygdens utveckling, säger gymnasienämndens ordförande Jan Bohman (S).

Läraren Berndt Carlsson visar de tillfälliga datasalarna i aulan. Det är rejält varmt där inne.

- Det är varmt och bökigt, men vi kan leva med det. I stället för att lägga en miljon på att hyra bodar att vara i, säger Berndt Carlsson.

Gustav Hindriks, som går i klass IT3, har hjälpt till med att flytta ner datorer samt koppla in utrustningen i aulan.

- Det har gått jättesmidigt allting. Det är ju andra som har sin arbetsplats här nu och så kan vi ändå vara här utan problem. Det fungerar bra, säger han.

Berndt Carlsson är också väldigt nöjd.

- Förut var vi jädrigt duktiga på att lära ut kunskap. Det är vi fortfarande duktiga på, men nu får vi det dessutom fint runtom oss, som grädde på moset, säger han.

Mer läsning

Annons