Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger upp en fördomsfri framtid

/
  • Ökad mångfald. Åsa Douhan är koordinator i projekt Libra, som ska öka mångfalden inom byggsektorn.
  • Omvända roller. Kjell Kampe tog i fantasin med sig deltagarna på en resa till TadzMbekistan, en inlevelseövning i vad byte av språk och kultur kan innebära. Här var det omvända roller som gällde. Kjell Kampe agerade flyktingmottagare för svenskar med kulturkrockar och språkförbistring.

Annons

En teori om branschens rekryteringssvårigheter är att det finns omedvetna utestängningsmekanismer hos dem som anställer eller förmedlar arbete.

Det ska man försöka ändra på. Genom ett projekt som kallas Libra vill byggbranschen medverka till att öppna arbetsmarknaden för kvinnor och medborgare med utländsk härkomst.

Samtidigt ska man jobba med att ändra attityder och beteenden mot dessa grupper. Uppfattningen är att kvinnor och invandrare har mycket att tillföra branschen och att de behövs för att utveckla den ytterligare.

Just nu deltar ett 20-tal personer från olika delar inom byggsektorn i en kurs inom ramen för EU mål 3, där frågor om mångfald, diskriminering och segregering står i centrum. Flera av deltagarna arbetar till vardags med personalrekrytering och i går satte de sig på skolbänken i Matjes Emils gård för att bland annat diskutera erfarenheter av kulturkrockar och språkproblem på arbetsplatsen.

En frågeställning var hur man kan undvika språkliga missförstånd och se till att vi som har svenska som modersmål talar begripligt.

- För det är framförallt i vardagsspråket, i snacket på arbetsplatsen, som det är så viktigt att vi klarar att förstå vad vi säger. Särskilt svårt är det när båda parter ofta är omedvetna om de olika kulturernas språkbarriärer, säger föredragshållaren Kjell Kampe.

Därför är det viktigt att så långt möjligt försöka undvika onödiga missförstånd och att de missförstånd som ändå uppstår inte leder till motsättningar. Exempelvis är det inte ovanligt att någon svarar ja på frågan förstår du? utan att faktiskt ha förstått.

Kjell Kampe tog i fantasin med sig deltagarna på en resa till det icke existerande landet TadzMbekistan, en inlevelseövning i vad byte av språk och kultur kan innebära. Övningen gav säkert många en tankeställare om vad invandraren till Sverige i realiteten går igenom. Här var det omvända roller som gällde.

I ett första skede är ambitionen med Projekt Libra och mångfaldskursen EU mål 3 att få igång en förändringsprocess. På lång sikt att byggsektorns fördelning av medarbetare ska spegla samhället i övrigt. Det innebär också riktade insatser mot kvinnor.

- Men jag vill inte att detta ska klassas som ett kvinnoprojekt, för det rör i högsta grad både kvinnor och män, säger Åsa Douhan koordinator i projekt Libra,

Mer läsning

Annons