Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt väder höll inte folket hemma

/
  • Liten spelman . Linnea Lindström, 8 år, var en av de yngre som spelade i Stora Tuna folkdansgille.
  • Bjöd upp till dans. Stora Tuna Folkdansgille dansade och spelade när midsommarstången väl stod på plats.
  • Leddes fram. Midsommarstången leddes fram till fundamentet av Stora Tuna Folkdansgille. Först gick en skara och spelade fiol.
  • Krans i håret. Vilma och Ebba Sandell hade båda kran i håret när de dansade på gräsmattan.
  • Hej och hå. Både stora och små var med och reste upp midsommarstången.
  • Kämpar på. Männen kämpade ett tag med att resa midsommarstången. Men till slut lyckades de få den på plats.

Annons

Då och då kikar blå himmel fram på den annars vita och grå himlen och från träden hörs svaga kvittranden från fåglar. Men de kalla vindarna blåser bort tankarna på ett soligt midsommarfirande och tystar fåglarna. Trots de tjocka molnen räcker inte parkeringen i Tunaåstrand till. På fotbollsplanen och utefter vägen står bilar parkerade.

Folk kommer med picknick-korgar i händerna och några av de, främst barn är klädda i folkdräkter och har blommiga kransar i håret. Några av dessa barn är Sabrina Ericssons.

- Jag har kommit hit för att barnen ska få uppleva midsommar och ha kul. Det är barnvänligt och lagom mycket folk här, säger hon.

Klockan närmar sig två och flickor och pojkar, kvinnor och män ur Stora Tuna Folkdansgille går fram den vita midsommarstången med björkgirlanger som ligger på framsidan av caféet. När klockan slår prick börjar en liten skara i folkdräkt spela på fioler och går iväg mot fundamentet där stången ska resas. Tätt efter går resten av gillet, även de klädda i folkdräkter, och bär fram midsommarstången till fundamentet. När de kommer fram samlas folk runt om kring och tittar på när de reser upp stången.

- Undrar hur många gånger det har hänt att en sån gått av, hörs det från en av männen som sitter på gräsmattan och tittar på när stången reses.

En tanke som inte ser ut att finnas i huvudet på de män som kämpar med att resa midsommarstången.

- Hej och hå, ropas det i mikrofonen och från folket som står i en stor cirkel på gräsmattan till männens hjälp.

Med stången väl på plats börjar det ljuda från fiolerna igen och folkdansen börjar.

- Vad fin den var, oxdansen, hörs det från förbipasserade folk som hälsar på varandra.

Danserna är många och alla har inte riktigt tålamod med uppvisningen. De barn som tröttnade på att sitta still för att lyssna och titta skuttade själva runt i sin egen dans. Då och då bär det av in mot midsommarstången och uppträdandet. Men de hinner inte långt innan föräldrarna griper tag i dem under armarna och bär tillbaka dem på sidan av.

I drygt en halvtimme har Stora Tuna Folkdansgille uppvisning innan de går fram till folket runt omkring och bjuder upp till långdans runt midsommarstången. Ju längre låten spelas desto fler ansluter sig till det långa ledet som bildar flera vard runt stången. Vissa vill dock inte vara med i dansen och flyr undan när de dansande försöker få de med.

Mer läsning

Annons