Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalabanan skjuts på framtiden

Annons

Kommunerna längs banan, och Dalabanans intresseförening, har stridit hårt för att få en tidigareläggning av de 250 miljoner kronor som Banverket tidigare haft avsatta för en satsning.

Men när den reviderade planen nu presenterats, står det klart att det inte blir så. Det blir inga pengar överhuvudtaget före 2016.

- Trafiken har stor betydelse för Dalarna. Det är stort tryck att det ska gå fortare och kunna köras fler tåg. Men vi har inte råd, säger Anders Strandberg, regional direktör.

I planen prioriteras pågående objekt, objekt belägna i stråk med stora resande- eller godsmängder. Dessutom åtgärder för att uppfylla transportpolitiska mål och objekt som bedöms som angelägna för att utveckla järnvägssystemet.

- Dalabanan ryms inte bland dessa grupper, säger Anders Strandberg.

Däremot finns partiellt dubbelspår Borlänge-Falun med. Men den nya sträckningen utanför Ornäs ligger utanför planperioden, det vill säga efter 2015. När det partiella dubbelspåret börjar byggas kan Banverket inte säga idag.

- Vår ambition är att göra det så tidigt som möjligt.

Banverket tvingas skjuta på många satsningar. En orsak är att byggkostnaderna ökat med 17 procent på tre år. Det tillskott Banverket får är en procent. I en del pågående projekt har kostnaderna också underskattats.

Trots att resandet ökar i hela landet, och att godstrafiken blir allt mer omfattande, så tvingas Banverket senarelägga projekt. De 108,8 miljarder kronor som finns i planen räcker inte till allt.

- Självklart vill vi investera ännu mer i järnväg. Det är en fråga för regeringen, säger Anders Strandberg.

I planen finns Domnarvets bangård med, liksom nytt trafikstyrningssystem på Västerdalsbanan. Banverkets förslag ska nu ut på remiss så att kommuner, länsstyrelser, trafikhuvudmän med flera ska få tycka till. Innan den slutliga planen klubbas.

- Det kommer synpunkter. Det kan bli omkastningar. Av politiska hänsyn eller andra aspekter.

Mer läsning

Annons