Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl-Oskar Bohlin (M): Det ska inte vara lättare att gå på bidrag än att jobba

Det hettar till i den politiska debatten när försörjningsstödet i Borlänge kommer på tal. – Vi har så höga ersättningar som kan staplas på varandra att människor i vissa fall förlorar på att ta ett arbete, säger Carl-Oskar Bohlin (M). Han berarar att utanförskapet leder till parallellsamhällen.

Annons

Kommunfullmäktige i Borlänge har klubbat nästa års budget.

Socialdemokraterna. Vänsterpartiet, Omsorg för alla och Miljöpartiet får som väntat igenom sin fördelning av pengar till nämnderna. Majoriteten betonar att skola, omsorg och arbete prioriteras.

Det vill även oppositionen satsa på, med en delvis annan fördelning.

Debatten i kommunfullmäktige blir lång, och riktigt het, vid ett par tillfällen.

Som när Moderaterna pekar på försörjningsstödets och andra ersättningars storlek, och nämner exempel på att folk tackar nej till jobb då det inte lönar sig.

Carl-Oskar Bohlin (M).

Carl-Oskar Bohlin (M) plockar upp siffror från riksdagens utredningstjänst, och säger att en tvåbarnsfamilj med etableringsersättning kan få över 27 000 kronor i månaden efter skatt i olika bidrag och ersättningar.

Och att en person som i det läget tar ett jobb med kollektivsavtalsenlig lägsta lön som kommunalarbetare, förlorar på det.

– Vem vill börja jobba i ett sådant samhälle och kliva upp på morgonen och göra 40-timmarsveckor.

Bohlin reagerar starkt och menar att Sverige har så höga bidrag att inte ens Socialdemokraterna tror att det är sant.

– Vi anklagas för att ljuga och spela främlingsfientliga krafter i händerna bara för att vi nämner en siffra. Arbetarrörelsens pionjärer hade vänt sig i sina gravar om de såg att det är så här man behandlar människor som vill göra rätt för sig.

Bohlin säger att det måste löna sig att arbeta.

– Borlänge har gigantiska problem med utanförskap. Den styrande majoriteten är inte beredd att se problemet, man pratar bara i floskler.

Enligt Bohlin finns en stor grupp i Borlänge som inte använt försörjningsstödet till att snabbt komma tillbaka från utanförskap.

– Det handlar om människor som kanske i tio års tid har befunnit sig i utanförskap. Då måste man arbeta aktivt för att sänka trösklarna tillbaka in på arbetsmarknaden

Flera politiker reagerar starkt och ger sig in i debatten.

– Det är inget kravlöst hämtande av olika bidrag, som andemeningen är från Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger Kenneth Persson (S) som tycker att vissa politiker ger fel bild av verkligheten.

Han pekar på att det är oerhörda krav som ställs på den som får försörjningsstöd, och att den som tackar nej till jobb stryks från försörjningsstödet.

Om man tar sig förbi det, menar Persson att det rör sig om bidragsfusk.

– Man lurar sig själv också. Man bygger aldrig upp någon egen inkomst, något system där man får pension så småningom. Det måste vi vara tydliga med, säger Kenneth Persson och menar att Moderaterna sprider en nidbild av försörjningsstödstagare.

Lena Hjort-Hultqvist (S) instämmer och pekar på att den som får stöd ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

– Får man ett jobb och tackar nej, då är det slut med ersättning.

Carl-Oskar Bohlin vill se ett sysselsättningskrav på den som har arbetsförmåga, och får försörjningsstöd.

– Det ska inte vara lättare att gå på bidrag än att gå upp till jobbet och göra rätt för sig. Det här vill majoriteten inte ta i. det är ett jätteproblem för Borlänge. Det kostar skattebetalarna pengar och det skapar mänskligt lidande.

– I spåren av utanförskapet bildas parallellsamhällen och kriminalitet. Vi kan inte stå på och se på när är det händer, säger Bohlin.

Mer läsning

Annons