Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstädning på löpande band

/

Annons

Direkt en buss kommer in till städning och säkerhetskontroll tankas den. Något som sker automatiskt och kommer in på data. Samtidigt med tankningen kontrolleras ljuset på bussen.

Efter detta startar städningen och det sker på vanligt vis, skurhink och svabb. De flesta bussar är lättstädade men det finns givetvis undantag. Är det slaskväder märks detta på golven. Likaså blir det mycket grus och sand då man nyligen sandat gator och vägar.

Då och då får städarna ta bort en del klitter, men det kanske inte är så vanligt, det går i vågor. Inför lov och direkt efter skolstart ökar klottret.

– Märker vi att en speciell tur till en speciell skola utmärker sig tar vi kontakt med skolan och då brukar det lugna ned sig. Likaså kan vissa natturer innebära en del klotter och kanske skadegörelse, säger Thomas Forsell och Vidar Risvik som är städare.

Med jämna mellanrum storstädas bussarna under två timmar och då kan man även behöva byta sittdynor som utsatts för vandalisering. Det mest vanliga är att man skär sönder sittdynor och ryggstöd. Något som kostar pengar givetvis.

– Att byta ut ett förstört säte kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor. Något annat vi ofta utsätts för är att säkerhetsbältena skärs sönder helt i onödan, säger Börje Svärdström.

Då och då händer det att bussar blir attackerade med stenar eller isklumpar och med jämna mellanrum måste vindrutor och sidorutor också bytas. Framruta kostar mellan 12-20 000 kronor med en sidoruta betingar ett pris på dryga 5 000 kronor.

På varje buss finns en liten hammare intill någon sidoruta så att man vid ett tillbud ska kunna slå ut ruta och ta sig ut. De här hammarna stjäls då och då av oförståndiga.

När bussar är kontrollerade och städade hamnar de i garaget med plats för cirka 50 bussar. I Borlänge lämnar första bussen garaget vid 05-tiden redo för nya turer.

Vid städning hittas givetvis en hel del kvarglömda saker också. Mobiltelefoner och plånböcker är vanligast men även mer ovanliga saker som löständer, hörapparater och skor påträffas. De dyrare saker sparas en tid och en del av dem hamnar sedan hos polisen.

Många säger sig tycke att det ibland luktar spyor och urin i bussarna men det är inget vanligt problem för städarna.

– Visst händer det att någon blivit åksjuk men det är ovanligt. Att folk bajsar och urinerar är ytterst ovanligt.

– Att det kan dofta i en buss tidigt på morgonen kan bero på att det är mycket olika plastmaterial i en buss som tillsammans kan dofta. Vi kan absolut garantera att de är välstädade, säger Thomas Forsell och Vidar Risvik hos Swebus på Södra Backa.

Mer läsning

Annons