Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeskola drabbad av vinterkräksjukan – Bara 179 av 454 elever på plats

Vinterkräksjukan är här.
Eller åtminstone på Kvarnsvedens skola i Borlänge.
275 elever saknades på torsdagen när lektionerna startade.

Annons

Hör rektorn Maria Pettersson berätta om läget på skolan:

Bara 179 av skolans totalt 454 elever som går på grundskolan i Kvarnsveden kom till skolan på torsdagen.

275 elever är alltså frånvarande av en eller annan anledning.

14 lärare har sjukskrivit sig för magsjuka.

– Fullt så många elever som blivit sjuka är det inte, många låter sina barn stanna hemma för att de inte ska bli sjuka, säger Maria Pettersson, rektor på Kvarnsvedens skola och Amsbergs skola.

– Men visst har skolan drabbats av kräksjukebaciller, så är det, bekräftar hon.

På torsdagensmorgonen försökte Maria Pettersson och ansvariga på skolan bilda sig en uppfattning om rådande läge.

– Det är ingen fara för undervisningen, betonar Maria Pettersson.

– Vi kommer att ställa in vissa planerade aktiviteter men vi har lärare för att bedriva undervisning, säger rektorn på Kvarnsvedens skola.

Bland föräldrar med barn på skolan råder oro.

– Jag har två barn som går på skolan och är orolig om de ska bli sjuka inför julen, säger en förälder som vill vara anonym.

– I förebyggande syfte håller jag därför barnen hemma från skolan eftersom vad jag kan förstå vinterkräksjukan kommit till Kvarnsveden, förklarar han.

Att en del väljer att hålla friska barn hemma är också något som Maria Pettersson är medveten om.

– Förstår oron. Men som sagt, det är ingen fara för undervisningen, säger rektorn.

För Plus-kunder: Så smittar vinterkräksjukan - och så skyddar du dig bäst

Här kan du höra smittskyddsläkaren Anders Lindblom om vinterkräksjukan och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk:

FAKTA: Vinterkräksjukan

Symptom är plötsliga och hastiga kräkningar, diarréer och smärtor i magen. Andra vanliga symptom är huvudvärk, yrsel och feber.

Inkubationstiden, alltså den tid det tar från att du har blivit smittad till dess att du blir sjuk, är för vinterkräksjukan ett till två dygn.

Vinterkräksjukan orsakas av ett väldigt smittsamt virus. Detta virus smittas både genom direkt och indirekt kontakt.

Vinterkräksjuk-viruset är mycket smittsamt. Den som är sjuk utsöndrar mycket virus medan den som blir smittad bara behöver en liten mängd virus för att bli smittad.

Smittade personer kan smitta viruset vidare i två dygn efter att de har blivit friska. Däremot är det inte nödvändigtvis sant att man bara smittar i två dygn eftersom det inte är bevisat. Men man brukar rekommendera 48 timmar som regel för umgänge.

Viruset sprids genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Det kan också spridas via dricksvatten eller livsmedel som varit i kontakt med dricksvatten utan att bli upphettat över 70 grader efteråt. Exempel på sådana livsmedel är grönsaker och råa skaldjur såsom ostron.

För att inte föra smittan vidare är det viktigt att man har en god handhygien. Smittade personer bör inte heller laga mat åt andra.

Undvik att bli smittad genom att ha en god handhygien.

Undvik bufféer. Håll dig borta från magsjuka personer.

Det finns inget bot mot vinterkräksjukan. Den gör över av sig själv inom några dygn.

För att minska risken för uttorkning ska du försöka få i dig mycket vätska. Ibland kan vätskeersättning behövas. Detta går att köpa receptfritt på apoteket men du kan också tillverka vätskeersättning hemma. Blanda bara en liter kokt och avsvalnat vatten med sex teskedar strösocker och en halv tesked salt.

Egentillverkad vätskeersättning ska inte ges till barn under tolv år. Om det finns för mycket salt i ersättningen kan det istället vara till skada för barn.

Tänk på att barn är extra känsliga för vätskeförluster. Försök därför att få ditt barn att dricka mer – genom att exempelvis ge saft, läsk och glass.

Om ditt barn inte får i sig tillräckligt med vätska, kissar mindre än vanligt eller är väldigt slött ska du söka läkarvård.

Barn ska vara hemma från förskola/skola i 48 timmar efter att de blivit friska.

Källa: vinterkräksjukan.se

Mer läsning