Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges simmande Lucia är redo för årets luciashow

Kuddkrig på såpad stång, roliga spex och vackra vattenformationer. I över en månads tid har simmarna övat många sena kvällstimmar i bassängen i Maserhallen. Nu är de redo.

Annons

De sista veckorna har varit extra hektiska för simmarna i Borlänge Simsällskap. All eventuell skärmtid har fått stå åt sidan. Istället för att krypa ner i sängen efter de hårda träningspassen under veckorna så hoppar de i simkläderna igen och kör ytterligare ett pass i bassängen. Allt för att bjuda Borlängeborna på en alldeles extra stämningsfull lucia.

Simmande lucia är en gammal tradition i Borlänge som pågått sedan 70-talet. I början stod konstsimmarna för de vackra formationerna, men eftersom klubben numera inte har någon sådan avdelning är det i första hand de aktiva tävlingssimmarna som agerar i de vackra formationerna. Och som de gör det. Simmarmamman Marie Nilsson har varit en drivande kraft i många år och hållt i trådarna för luciashowen.

– Jag har själv simmat som ung på 70-talet. Då hette det luciamässa och var jättestort. Alla var här. Tiderna förändras, men vi fyller fortfarande platserna år efter år, säger hon.

Marie blev själv aldrig utsedd till simmande lucia. Kanske är det därför årets luciashow är något alldeles extra för henne.

– I år är min dotter lucia, närmare än så kommer jag inte. Chansen är nog ganska liten att jag skulle bli lucia nu, men jag får i alla fall tända ljusen i kronan. Alltid något, skrattar Marie Nilsson.

Årets simmande lucia - dottern Madelene Nilsson - är som traditionen säger ansvarig för hela luciatablån och har gjort hela programmet.

– Jag är lite nervös nu. Mest för att jag hoppas att allt ska bli så bra som möjligt. Det är stort för mig. Jag har drömt om det här ganska länge, säger Madelene Nilsson.

I en månads tid har de övat under två timmar, tre gånger i veckan. Mycket står sig lika enligt traditionen så publiken kommer känna igen sig. Men i år är det lite extra överraskningar i luciatablån som brukar vara lugn och stämningsfull med lucia vackert upplyst av bassängens undervattensbelysning och tärnor som sitter på bassängkanten med levande ljus i handen.

Helt nytt för i år är att luciasången kommer sjungas live för första gången och den kommer framföras av Wilma Olde och Sofia Hansson.

– Hela programmet är nytt för i år. Det är fortfarande en luciatablå som tidigare, men det är lite mer fart och händelser i år. Simmarna har varit otroligt duktiga och lärt sig fort, säger Madelene.

Det klassiska kuddkriget på såpad stång är såklart med även i år. Skämthoppen är även de med som brukligt. Spexprogrammet i år har Madelene Nilsson satt ihop tillsammans med Jonna Jämte och Anna Häll.

– Det är ganska många överraskningar i år. Skämthopparna höll nästan på att gå i pension, men vi har fått in några nya i år och det är även många nya sketcher. Sen har vi även två danser med i år. Det ska bli jätteroligt, säger Madelene.

På lördag och söndag klockan 18 är det dags för årets luciashow i Maserhallen.

Publiken får uppleva sådana här vackra formationer i vattnet

Mamma Marie Nilsson får tända ljusen på årets Lucia - dottern Madelene Nilsson

Årets simmande Lucia, Madelene Nilsson, tillsammans med det duktiga simmargänget

Mer läsning