Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängepensionärer firade lissjul i Leksand

Annons

Söndagen den 3 december åkte 47 pensionärer från Mjälga-Östermalms PRO i Borlänge mot Leksand i strålande vinterväder för att där fira lissjul. Guide under färden var Thure Klintman.

Han guidade sällskapet i ett strålande vinterväder genom byarna Pusselbo, Repbäcken, Lennheden, Bäsna och Djurås till en restaurang i Gräv där man åt julbord. Därifrån åkte man till Leksands kyrka dit man anlände i god tid före gudstjänsten.

Vid kyrkan tog prästen John Sund emot och hänvisade sittplatser. Trots att det var över halvtimmen kvar var det väldigt mycket folk i kyrkan. Kyrkan rymmer 2300 personer och den blev nästan helt full innan programmet började.

Lissjul är en musikgudstjänst på första advent just i Leksands kyrka. I gudstjänsten medverkade Barnkören, Leksands kyrkokör, Leksands spelmanslag, Kulturskolans spelmanslag och brassmusiker.

Lissjul är också en gudtjänst för barnen, som är för små att gå på julottan på juldagsmorgonen. Kyrkans alla juljusstakar och ljuskronor var tända med totalt 600 stearinljus, vilket skapade en mäktig stämning.

Gudstjänsten inleddes med att körerna kom in i procession under det att alla sjöng "Bereden väg för Herran". Evangelietexten lästes av tre unga flickor klädda i sockendräkter. Tällbergsprästen Sten Boman höll en betraktelse och liturg var John Sund. Körerna sjöng, dels var för sig och dels tillsammans och under ledning av Fumiko Okino och Mikael Boström Eric’.

50 spelmän i olika åldrar spelade fyra visor under kollektinsamlingen, en insamling som gick till Ghimes, en vänort som Leksands församling har i Rumänien. Som postludium framfördes "Dotter Sion" av körerna.

Efter gudstjänsten åkte pensionärsgänget nöjda och glada hem till Borlänge, fyllda av alla adventssånger och musik.

Anders Jobs

En välsjungande och färgsprakande kör leds här av körledaren Fumiko Okino. Foto: Marianne Reuithe.

Mer läsning

Annons