Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeföretag har ansökt om konkurs – ett 40-tal jobb hotas

Företagen Rustabo AB och Rustabo Tak AB har ansökt om konkurs efter likviditetsproblem. Personalstyrkan består i dagsläget av ett 40-tal personer som under nästa vecka kommer att bli uppsagda.
– Förhoppningen är en ny ägare som tar över verksamheten och delar av personalen, säger Henrik Jalkenäs, konkursförvaltare.

Annons

Det var den 4 respektive den 7 augusti som Borlängeföretagen Rustabo AB och Rustabo Tak AB inledde sin konkurs, meddelar Bolagsverket.

Företagen arbetar med takläggning och har ett 40-tal anställda.

– Det är ju ett stort företag som inte bara har hantverkare, utan även tjänstemän, säger Fredrik Jansson, ombudsman vid fackföreningen Byggnads.

De anställda i företaget ska hittills ha fått sina löner utbetalda.

Mikael Puhakka, vd på Rustabo, skriver i ett pressmeddelande att företaget haft en stark och positiv utveckling sedan starten 2009. I slutet av 2015 hade företaget över 100 anställad på kontor i Borlänge, Eskilstuna, Gävle, Örebro, Bromma, Norrköping och Västerås.

Rustabos VD Mikael Puhakka.

– Efter beslut i Riksdagen minskade ROT-avdraget vid årsskiftet 2015/2016 från 50% till 30% av arbetskostnaden. Vår bedömning var då, att omsättning och resultat ändå skulle kunna hållas på en lönsam nivå, skriver Mikael Puhakka, och fortsätter:

– Dessvärre minskade orderingången våren 2016 kraftigare än vad vi befarat och vi blev tvingade att minska personal samt stänga kontor. Under 2016 halverades personalstyrkan. Inbromsningen tog längre tid och kostade mer än vad vi befarat, varpå bolaget gjorde en kraftig förlust och likviditeten blev ansträngd.

Ledningen utvecklade då en strategi för att vända utvecklingen och rädda företaget, och utsikterna för 2017 såg återigen goda ut, med en stabil orderingång och en stark orderstock.

Banken meddelade sedan att de inte ville öka belåningen, men kunde förlänga en tillfällig kredit med ett halvår. De ställde sig även positiva till att ge Rustabo nya krediter till sommaren, under förutsättningen att bolaget kunde betala av den tillfälliga krediten samt visa positiva siffror.

En av företagets bilar utanför Rustabos kontor i Borlänge.

– Tack vare personalens ansträngningar klarade bolaget årsskiftet, och under det första halvåret 2017 nådde bolaget ett positivt resultat. Men i slutet av juni meddelar dessvärre banken att de inte ger oss lånet, varpå bolaget hamnar i den kris som förorsakar konkursen, skriver Mikael Puhakka i ett pressmeddelande.

– Vi är tacksamma över personalens uppoffringar och leverantörers förståelse, men ser ingen möjlighet till fortsättning.

Hör konkursförvaltaren berätta vad som händer efter konkursansökan.

Konkursförvaltare Henrik Jalkenäs berättar att han, tillsammans med konkursboet, fortsätter driften som tidigare och att kunder och leverantörer har blivit informerade om vad som händer.

– Det ska inte påverka kunderna utan vi ska göra klart de jobb som är planerade.

Henrik Jalkenäs berättar även att han nu kommer att söka efter intressenter som är beredda att ta över verksamheten från konkursboet.

Under nästa vecka så kommer även personalen att sägas upp.

– De kommer att sägas upp under nästa vecka, vilket är en åtgärd som alltid vidtas när det är konkurs, de blir uppsagd på grund av arbetsbrist och får sin lön via den statliga lönegarantin. Men förhoppningen är en ny ägare som tar över verksamheten och delar av personalen, säger Henrik Jalkenäs.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning