Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge och Falun får samma vatten?

Annons

I många år har det funnits tankar på att Borlänge och Falu kommuner ska samordna vattentillförseln i kommunerna. Provpumpningar pågår fram till sommaren i Lennheden.

Här är det tänkt att Borlängebornas vatten ska pumpas upp inom några år. Och kanske även Falubornas. En konsult har nu utrett ledningen.

Den är tänkt att dras från nuvarande vattentäkt i Tjärna fram till Domnarvsbron, där den korsar älven, och fortsätter längs gamla Faluvägen till Ornäs. Därifrån ska den gå på vänster sida av riksvägen, dock en bra bit ifrån den. Vid Karlsviksbacken närmar den sig riksvägen. Vid nya Pilborondellen ansluter den till befintligt ledningsnät.

Det handla om ganska exakt 20 km ledning.

- Vattnet i Lennheden räcker till både Borlänge och Falun, säger Agne Göras, Borlänge Energi.

100 000 människor kan få sitt vatten härifrån. När det gäller kvalitén, finns lite mangan i vattnet.

- Men det finns teknik för att ta bort det, säger Agne Göras.

Borlänge och Falu kommuner delar på kostnaden för de undersökningar som pågår. Om Falun vill ha Borlängevatten eller inte, ska det beslutas om under året. Utöver de drygt 80 miljoner ledningen kostar, vilket är mer än väntat, tillkommer en del andra kostnader.

- Vi tittar på det och vi tittar också på alternativet att vara kvar i Falun, säger Carl Inge Bruhn, va-ingenjör vid Falu Energi & Vatten.

Falun tar sedan 1950-talet ytvatten från Rogsjön och ledningen börjar bli gammal I Borlänge handlar det om grundvatten.

- Det anses vara bättre. Ytvattnet från Rogsjön behöver en hel del rening, konstaterar Carl Inge Bruhn.

Vattentäkten i Lennheden ska vara i drift 2011-2012. Hur kostnaden för en eventuell ledning ska fördelas är inte klarlagt. En möjlighet är att Falu Energi & Vatten får ta hela, en annan är att Borlänge Energi bekostar dragningen fram till kommungränsen.

Mer läsning

Annons