Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge näst billigast i Sverige

Borlänge har de näst lägsta driftkostnaderna i Sverige. Det visar den senaste Nils Holgersson-rapporten.
"Det är fantastiskt kul. Jag är stolt över vårt bolag och personalen som är både duktig och effektiv", säger Kerstin Rahm, ordförande i Borlänge Energi.

Annons

I Borlänge kommun är driftskostnaderna näst lägst i hela Sverige.

Borlänge behåller sin andraplacering från i fjol då priserna för sophämtning, vatten, avlopp och el bedöms. Av landets 290 kommuner är det bara Luleå som har lägre driftskostnader.

I rapporten har man lagt ihop driftskostnaderna och räknat om dem till ett kvadratmeterpris. Borlänge kom då på andra plats med sina 254 kronor per kvadratmeter vilket var lite dyrare än ettan Luleå där det kostar 242 per kvadratmeter.

För den genomsnittlig bostaden på cirka 67 kvadratmeter som jämförts blir driftkostnaden i Borlänge 1 409 kronor i månaden medan man i Luleå får betala 1 347.

Borlänge är långt före de andra dalakommunerna i rankingen. Mora är den kommun som kommer härnäst på listan med plats 52. Där får man betala 1 709 kronor i driftskostnad för en lika stor lägenhet. Dyrast i länet är Vansbro med 2 216 kronor per månad.

Absoluta bottennoteringen i Sverige står Tanums kommun för med 2 398 kronor i månaden i driftskostnad för den jämförda bostaden.

Kommer Borlänge att fortsätta behålla sin placering på listan?

– Ägarna har sagt att vi åtminstone ska hålla oss inom de 30 billigaste i riket. Det gäller att sköta bolaget på företagsekonomiska grunder och både ha ägar- och kundfokus, säger Kerstin Rahm, ordförande i Borlänge Energi.

Så det finns ingen chans att komma före Luleå nästa år?

– Vi tävlar inte. Luleå har ju otroliga fördelar av att man får spillvärme från SSAB.

Är det några höjningar på gång i Borlänge?

– Ja, vi höjer elnätspriset med en procent från den 1 januari. Dessutom höjs fjärrvärmen från samma datum för de flesta.

Höjningen av fjärrvärmen är mellan 0,55 och1 öre/kWh för de flesta kunder. Det rörliga energipriset behålls oförändrat för enskilda närvärmekunder i Halvars skola, Idkerberget, Alsbäcks bostäder, Norr Amsberg, Kråktorp och Dalaflyget.

Nils Holgersson-rapporen har givits ut i 21 år och bygger på uppgifter från både kommunala och privata leverantörer av el, värme, vatten och avfallshantering. Bakom rapporten står representanter från HSB, Hyresgästföreninge, Riksbyggen, Sabo och Fastighetsägarna.

Mer läsning

Annons