Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge behåller nattdagis

Annons

Regeringsrätten har slagit fast att kommunerna i landet inte har någon skyldighet att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Rätten har avgjort ett mål där två kvinnor i Strängnäs anser att kommunen bryter mot bland annat skollagen då barnomsorgen på obekväm arbetstid dragits in.

Men så är inte fallet - enligt regeringsrätten.

Domen, som är vägledande för alla kommuner, skapar oro på olika håll i landet om att kommunerna nu ser en möjlighet att spara pengar genom att stänga kvälls- och nattdagis. Enligt uppgift har cirka 3 000 barn i landet barnomsorg kvällar och nätter.

I Borlänge finns Nattviolen, som tar emot barn nattetid. Men det är ingen anledning till oro, verksamheten hotas inte. Kommunalrådet Mariann Nordlöf (s):

– Vi har inte för avsikt att ändra det vi har, säger Mariann Nordlöf som menar att verksamheten är väldigt viktig för berörda föräldrar och barn.

Nattdagiset Nattviolen har 30 barn inskrivna. Dessutom finns två familjedaghem som har möjlighet att ta emot barn tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Enligt regeringsrätten skulle det leda för långt att ställa ett generellt krav på kommunerna om barnomsorg på andra tiden är vad som anses som normal arbetstid under vardagar.

Men Mariann Nordlöfs besked är att Borlänge inte tänker dra in på den barnomsorg som erbjuds idag.

– Den ska vara kvar.

Mer läsning

Annons