Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag till Dala Airport räddat

Annons

Luftfartsstyrelsen delar under 2007 ut 102 miljoner kronor i statligt driftbidrag till icke statliga flygplatser. 18 flygplatser är med och delar på pengarna.

Under en tid var det osäkert om Borlänge skulle få några pengar. För att få ett bidrag får det inte finnas andra kommunikationsmöjligheter till Stockholm, med en restid på högst två timmar.

När regeringen aviserade en regel i systemet som innebär att flygplatser inte har rätt till bidrag om det går att ta sig med tåg till Stockholm på två timmar, skapade det oro i Borlänge. Från Borlänge finns nämligen en X 2000-avgång om dagen, med en restid till Stockholm på runt två timmar.

- Det var diskussioner om Borlänge, säger Anders Lundblad, informationschef vid Luftfartsstyrelsen.

Men flygplatsen får vara kvar i bidragssystemet även i fortsättningen, en X2000-förbindelse om dagen anses inte vara en tillräckligt bra trafik. Dala Airport får därför nära 2,5 miljoner i driftbidrag för 2007. Det är dock en miljon mindre än året innan.

Anledningen till sänkningen är att det är en annan flygplanstyp, Jetstream, som under 2006 varit den dominerande vid flygplatsen. Tidigare användes ett större plan, som kostade flygplatsen mer i kringkostnader.

Mora flygplats får motsvarande sänkning, från 4,2 miljoner till knappt 3,1 miljoner.

För närvarande pågår en utredning av bidragssystemet. Utredningen ska vara klar under hösten. Det kan bli så att fler faktorer än trafik till Stockholm blir avgörande för bidragets storlek. Annan inrikes trafik och flyg utrikes kan bli av betydelse.

Mer läsning

Annons