Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betala kvarskatten i tid – om du vill slippa hamna hos Kronfogden

Om du vill slippa få Kronofogden efter dig – se till att betala kvarskatten senast måndag nästa vecka, den 13 november. Annars kan det gå så långt att det medför en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register.

Annons

Senast måndag den 13 november ska kvarskatten vara betald – annars hamnar ärendet hos Kronofogden och kan ge betalningsanmärkning.

1,6 miljoner svenskar fick i augusti besked om kvarskatt. Få missar betalningen efter det och Skatteverket skickar även ut en påminnelse.

– Alla har mycket att tänka på och kvarskatten är lätt att missa. Vi vill därför påminna alla skattebetalare att kolla en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

2016 fick drygt 30 000 personer sin kvarskatt överlämnad till Kronofogden.

Sammanlagt handlade det om 689 miljoner kronor i skatt och 18 miljoner kronor i avgifter till Kronofogden.

Knappt en av fyra betalade inom 30 dagar. Nästan 7 000 av dem som inte betalade kvarskatten hade tidigare inga skulder hosKronofogden.

– Detta talar för att många kunde ha reglerat sin skuld innan den överlämnades till oss och på sätt undvikit båda onödiga tilläggskostnader och svårigheter i vardagen, säger Johan Krantz.

Mer läsning för dig som PLUS-kund: De fick sina konton kapade – nu vill Kronofogden ta familjens hus

I samband med att skulden lämnas över till Kronofogden kan det även medföra en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register.

Vilket kan föra med sig att du får svårt att låna pengar, hyra en lägenhet eller teckna ett telefonabonnemang. En avgift på 600 kronor tillkommer också.

I de flesta fall av kvarskatt handlar det om obetald skatt. I slutet av 2016 hade drygt 80 000 personer skatteskulder hos Kronofogden. Den totala skulden var ca 15,1 miljardkronor.

När personer med okänd och utländsk adress exkluderas från statistiken handlar det om cirka 64 000 personer, uppger Kronofogden.

LÄS ÄVEN: Färre hamnar hos Kronofogden: "Det är glädjande" – så ser det ut i din dalakommun

LÄS ÄVEN: Hos Kronofogden: Miljardskulder i obetalda radio- och tv-avgifter

LÄS ÄVEN: Efter senaste bostadskraschen: 551 personer i länet skyldig Kronofogden 121 miljoner

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons