Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen i fokus i Borlänges firande

/
  • Färggranna damer i centrum. De här vackra utsmyckningarna används på stora högtidsfester på Fillippinerna. Från vänster ser vi nationaldagsfirare Conchita Manalansan, Nenita Johansson, Annie Hylander och Juliet Metz.
  • Firar flaggan. Jasmine Kolström satt blixtstilla medan hon fick sin flagga målad på kinden vid firandet i centrum
  • Annorlunda flagghissning. Kvällens höjdpunkt var kanske ändå när fallskärmshopparen dök upp under solen och landade mitt på kaserngården med den svenska flaggan.
  • Stockholmsgrabbarna Nils Nygårdh och Linus Östlund är två av många musikintresserade ungdomar som nu fått provspela inför en jury för att ta en plats vid Boomtowns musiklinje. Foto: Johan Solum
  • Ung firare på Rommehedslägret.. Klara Elfström, två år, var glad för sina flagga, men kanske lite fundersam på alla gubbar med konstiga kläder och gevär.

Annons

Nationaldagsfirandet i Borlänge blev en riktig folkfest. Vädret gjorde naturligtvis sitt till, men det verkar ändå som om den nya helgdagen börjar sätta sig hos folk.

Firandet började redan på eftermiddagen i Liljeqvistska parken. Folk satt överallt, på filtar i gröngräset och på medhavda picknickstolar, för att fika och njuta av underhållningen från scen.

Några flickor från Forssa Ängkören sjöng, Windstyrka spelade och tredjeklassare från Domnarvets skola bjöd på teater.

- Vi har skrivit den själva. Den handlar om Linnés barndom, berättar Maria Block.

Senare på kvällen var det samling på Sveatorget för ett festtåg som marscherade upp till Liljeqvistska där firandet fortsatte med bland annat uppvisning av Stora Tuna Folkdansgille.

På kvällen var det dags för Rommehedslägret att bjuda till fest. Hundratals människor hade samlats för att bland annat se fallskärmshopparen landa på kaserngården med den svenska flaggan vajande i vinden.

Även här var programmet späckat. Nationaldagsfirarna bjöds framträdanden av bland annat Kungliga Dalregementets Musketerarkår, Hemvärnets Musikkår, Borganäskören och tal av landshövding Maria Norrfalk.

Allt detta blandades upp av historiska anekdoter om Rommehedslägret, berättade av kvällens konferencier Jan-Ola Nyström.

Mer läsning

Annons