Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn såg björn i Barkargärdet

/
  • Saga och Johanna Gretarsson såg vad de tror var en björnhona med unge när de lekte i skogen invid hemmet i Tallbacken i måndags.

Annons

Det var syskonen Johanna och Saga Gretarsson, sju respektive åtta år unga, som på måndagseftermiddagen var ute i skogen strax invid hemmet i Tallbacken mellan Barkargärdet och Ornäs. De befann sig mitt ute på ett mindre hygge när de i hyggets nedre del fick se något som rörde sig och som de själva tror var en björnhona med unge. Något de genast sprang hem och berättade.

- Först trodde vi inte riktigt på barnen, men samtidigt var det väldigt skärrade och uppjagade och när det också observerats björn här i området tidigare så kan det nog säkert vara så. Jag tror faktiskt inte att de har hittat på detta, menar barnens mamma Sara Gretarsson.

Området där den misstänkta björnen observerades verkar vara ett populärt viltstråk och under senare år har där förutom björn också iakttagits lodjur samt mycket älg och rådjur.

- Vi verkar bo mitt i stråket och lite orolig blir man ju då barnen ofta är ute i skogen och leker, säger Sara Gretarsson.

Jaktmässigt tillhör området Öster Tuna jaktvårdsområde och jägare därifrån ska nu ut och försöka finna spår efter den misstänkta björnen.

- Visserligen är det svamptider nu och då brukar björnobservationerna alltid öka i antal. Men faktum är att det brukar finnas björn i området och senast i våras konstaterades att en ensam björn rörde sig där i omgivningen, säger Lars Jonsson, jägare i Öster Tuna JVO som dock lägger in en gardering.

- I området finns ju också vildsvin och kanske är det sådana som misstagits för björn. De kan ju också bli rejält stora och är dessutom ganska lika i färgen. Men jag ska ta mig ut i skogen där och göra lite undersökningar för att se om det går att finna några björnspår.

Mer läsning

Annons