Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både ljus och mörker i Kvarnsvedens kyrka

/
  • Påfrestande jobb. Begravningsentreprenören Yvonne Jannes tillbringade sex månader i det tsunamidrabbade Thailand. Hon utförde ungefär samma jobb som hemma, men under helt andra omständigheter. Foto: Janne Eriksson

Annons

Det blir knäpptyst i församlingen när pianisten Inger Hägglund inleder med att spela "Den lilla ön". Tonerna smyger mellan väggarna, från att vara ett vackert, idylliskt lugn till total katastrof

Precis som den 26 december 2004, när 543 svenskar omkom i Thailand.

På bildduken uppdagas bilder från stränder. Minnesmärken, ett foto på en omkommen familj och en ensam, rosa flipflopsandal som blivit uppsköljd av vågorna.

- När jag fick förfrågan om att åka ner sa jag ja utan att reflektera, berättar Yvonne Jannes, som var i Thailand under två perioder 2005.

De hämtade döda från tre olika ställen, och då de var identifierade skickades de som inte kremerades hem i stora flygplan. På duken visas kistor täckta med svenska flaggan, och mindre kistor prydda med blommor och nallar.

På en stor minnesvägg lämnade 42 nationer sina bilder och hälsningar.

Yvonne gick förbi den varje dag, och gladdes när hon såg bilder på familjer som var identifierade, bland annat en familj på nio personer som fick åka hem tillsammans.

- Hade de åkt ner tillsammans ville vi att de skulle få åka hem tillsammans också.

Läs mer i tidningen i morgon

Mer läsning

Annons