Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsbyte hos räddningstjänsten

/

Annons

På Bysjöns räddningsområde finns många möjligheter att öva på det mesta. Nu hade man ett antal skrotbilar som släppts från en höjd så att de skulle se krockade ut. När räddningstjänsten rycker ut till en sådan olycka måste det finnas en beredskap.

I den lilla räddningsbilen finns det mängde av verktyg för olika ändamål. Som vid högenergiolyckan måste man ha ett kraftigt klippverktyg som klarar att klippa av taket på bilen så man den vägen kan ta ut eventuella skadade.

Övningsledare vid övningen i Bysjön var nu Calle Josefsson från företaget Holmato i Hässleholm. Företaget marknadsför klippverktygen i Sverige och man utvecklar hela tiden.

- När man kommer till en olycksplats vet varje man i styrkan sin plats. Sådant har man övat ett otal gånger. Man tar bort fönsterrutor, säkrar bilen så att det står stilla och man säkrar för eventuell brand, säger Calle Josefsson.

När Falugruppen kom till den fingerade olyckan gjorde man allt i ett lugnare tempo. Alla verktygen på sin plats. Säkrandet av bilen och så med ett enkelt handgrepp med ett dorn tog man bort att sidorutor och så säkrades alla sidobalkar. Man kontrollerade att det inte fanns något som kunde skada om man klippte bort balkarna.

- Med det här verktyget klarar räddningstjänsten i stort sett av alla chassibalkar som finns. Vi följer hela tiden utvecklingen på detta område och skaffar oss kunskapen, säger Calle Josefsson.

Räddningstjänsterna i Borlänge och Falun ligger väl framme vid den här formen av olyckor och det är dock inte alla räddningstjänster i landet som kan handskas med detta. Invånarna i regionen kan dock känna sig lugna, här finns kunskapen.

- Vi har varit här en och annan gång och haft övningar. I Falun har vi inte riktigt den möjligheten som finns här. Det är bra att vi kan byta så här några gånger om året. Vår kunskap om olyckor blir bara bättre, säger styrkeledaren Thomas Samuelsson.

Mer läsning

Annons