Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga brister på Hällsjöhemmet

Annons

I oktober förra året inspekterade Arbetsmiljöverket Hällsjöhemmet efter en framställan från skyddsombudet.

Det framkom att personalen på avdelningen Utsikten har besvär som kan relateras till att golven i korridorer och gemensamhetsutrymmen är hårda. Problem som nämns är åderbråck, värk i fotleder, ben, rygg och nacke.

En annan aspekt på golven är färgsammansättningen. I korridorer och allmänna utrymmen finns en mörk matta med medaljongmönster medan sovrum och toaletter har ljust färgade mattor.

Det medför att dementa boenden upplever kontrasterna som nivåskillnader och har svårt att ta sig in till exempelvis toaletterna.

Det tar därför lång till för personal att hjälpa till med toalettbesök. När det samtidigt är flera andra som vill ha hjälp upplevs situationen som mycket psykiskt påfrestande.

Problemen är kända och har påpekats av både arkitekt, syninstruktör och demenssköterska.

I ett yttrande har den ansvariga på Borlänge kommun sagt att golven är fullt acceptabla. Vad gäller golvens färgsättning anförs att Utsikten inte är en demensavdelning utan en enhet för korttidsboende.

Vid ett uppföljningsbesök den 6 februari 2007 konstaterar Arbetsmiljöverket att bristerna är så stora att det finns skäl att förelägga kommunen att åtgärda golven så att risken för belastningsskador undanröjs och att personalen inte behöver hamna i situationer som är psykiskt påfrestande.

Dessutom ska sängarna placeras så att påfrestande arbetsställningar undviks.

Åtgärderna ska vara genomförda senast den 31 oktober 2007.

Bryter kommunen mot föreläggandet kan länsrätten döma den till att betala ett vite på 100 000 kronor.

Mer läsning

Annons