Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre arbetslösa ungdomar i Borlänge

Annons

I april i år fanns 108 arbetslösa ungdomar inräknar hos Arbetsförmedlingen i Borlänge. Det motsvarar 2,6 procent av kommunens unga invånare och ska jämföras med noteringen på 7,1 procent arbetslösa Borlängeungdomar i april 2006. Under det gångna året har således omkring 184 ungdomar i Borlänge gått från arbetslöshet till anställning i någon form.

- Detta är en oerhört positiv utveckling och visar även att ungdomarna får del av den goda utvecklingen på länets arbetsmarknad, konstaterar Jan Sundqvist som ser flera orsaker till varför utvecklingen vad gäller ungdomsarbetslösheten vänt.

- Dels ser vi idag en positiv utveckling vad gäller antalet nya jobb och dels börjar allt fler arbetsgivare att ta emot ungdomar. Det sistnämnda förklaras av at vi idag närmar oss ett läge där det råder brist på personer med arbetslivserfarenhet och då blir man mera benägen att ge ungdomarna en chans.

Jan Sundqvists prognos är att den positiva trenden kommer att fortsätta.

- jag tror till och med att den kan komma att accelerera. Arbetsförmedlingarna har idag en minskad inströmning av arbetslösa ungdomar och vi ser hur allt fler av dessa får jobb direkt efter skolan och att många projektanställningar övergår till tillsvidareanställningar.

- Om den nuvarande goda konjunkturen håller i sig så kommer vi att få se en snabb ökning av tillväxten samtidigt som arbetslösheten minskar ytterligare, avslutar jan Sundqvist.

Mer läsning

Annons