Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut kris hos KFUM

/
  • Bo Nyman är bekymrad och hoppet sätts nu till kommunen. Ökat bidrag och en kommunal borgen krävs för Borlänge KFUM:s överlevnad.  Foto: Karin Rickardsson/arkiv

Annons

Borlänge KFUM står vid ruinens brant.

För att föreningen ska överleva behövs ett ökat driftbidrag från kommunen och en kommunal borgen på en halv miljon kronor.

Bakgrunden till det uppkomna läget är att föreningen sedan flera år har ett stort underskott för driften av KFUM-hallen. Föreningschef Bo Nyman säger att hallen sedan starten 1997 drivits med ett mycket litet kommunalt bidrag:

- Vi fick en höjning i år till 123 000 kronor. Men det täcker inte kostnaderna. Vi har investerat och gjort underskott på över en miljon kronor.

Med en kommunal borgen och ett ökat driftbidrag till 300 000 kronor bedömer föreningen att ekonomin ska kunna återhämta sig och föreningen överleva.

- Vi tar hand om många ungdomar i stan. Vi har 1 600 medlemmar bara i KFUM-hallen och 550-600 på dansstudion. Vi satsar verkligen på ungdomarna, och mycket på det som inte är tävlingsidrott. Vi når de som annars kanske inte är med i föreningslivet. Både killar och tjejer, säger Bo Nyman.

Han jämför med vad det kostar att driva en fritidsgård. Ingen gård i Borlänge har så här många medlemmar, och en sådan jämförelse talar också enligt Nyman för att KFUM:s driftbidrag är väldigt lågt.

I nästa vecka tar kommunen ställning till KFUM:s vädjan. Nyman säger att även om kommunen säger ja så får föreningen jobba hårt för att få in pengar. KFUM hjälper till vid Peace & Love, marknader, skyltsöndag, Barnens Dag och andra evenemang.

- Vi lutar oss inte bara tillbaka och tror att vi bara ska få bidrag från kommunen. Däremot har vi ganska svårt att få in sponsorer. Jag hoppas att företagen tänker om, att de tänker på att vi satsar på Borlänges unga.

Vågar du tänka på vad som händer om kommunen säger nej?

- Nej, det gör jag egentligen inte, säger Bo Nyman.

Men det handlar om er överlevnad?

- Ja, det gör det.

Mer läsning

Annons