Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren kräver fängelsestraff efter rånet mot Loa Anderzon

En av de åtalade nekar – två gör vissa medgivanden. På fredagen avslutades rättegången vid Falu tingsrätt. De tre misstänks för att ha rånat rullstolsburne Loa Anderzon i hans bostad i Borlänge. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för en av de åtalade, sluten ungdomsvård för de övriga två.

Annons

Det är inte jag på bilderna.

Telefonerna hade jag lånat ut.

Så förklarar 24-åringen de bevis som åklagaren lägger fram när rättegången om rånet hos Loa Anderzon avslutas under fredagen.

TV: Sammanfattning av rättegången - Hör åklagaren berätta direkt efter rättegången.

Läs även: Misstänkt bjöd Loa på bullar

Två av de åtalade har medgivit att de varit i lägenheten på Tjärna Ängar. Den tredje åtalade, en 24-årig man som sitter häktad, förnekar all inblandning i det som åklagaren beskriver som ett grovt rån.

– Det är inte jag, säger mannen om de övervakningsfilmer som kammaråklagare Jimmy Skogström visat.

Loa Anderzon på plats i Falu tingsrätt.

När telefontrafiken mellan de åtalade under den aktuella kvällen kommer på tal, förnekar 24-åringen alla kännedom om dessa samtal.

– Jag hade inte telefonerna under kvällen. Vem som hade dem hör inte hit. Jag fick tillbaka telefonerna samma dag som jag greps.

Att de båda medåtalade pekar ut 24-åringen som högst delaktig, och drivande, har han ingen förklaring till.

Ingen av de åtalade medger att det förekommit knivhot. En säger att 24-åringen boxat Loa Anderzon i magen.

Under den andra rättegångsdagen hörs flera vittnen. Bland annat en person som passerade lägenheten under natten, och upptäckte att Loa Anderzon kallade på hjälp.

– Vi larmade och stannade hos honom till polisen kom, berättar vittnet.

Kammaråklagare Jimmy Skogström anser att de tre åtalade alla varit lika delaktiga i brottet, och att de haft olika roller.

– En har haft till uppgift att hålla vakt, en har tagit sig in, en har letat efter stöldgods. Alla har inte gjort allt, men kan hållas ansvarig för andras gärningar, menar Jimmy Skogström.

Han anser att brottet är grovt då den som utsatts för gärningen är rullstolsburen och försvarslös.

– Det är särskilt hänsynslöst. Det är inte bara att han sitter i rullstol. De berövar honom friheten i lägenheten, tar av honom telefon och trygghetslarm. Jag anser att det är oerhört kränkande, säger Jimmy Skogström.

Han yrkar på fängelse i fyra år och tre månader för den åtalade 24-åringen. De två som varit under 18 år vid brottets genomförande bör enligt åklagaren dömas till sluten ungdomsvård, i 1,5 år respektive ett år.

24-åringens försvarare anser att hans klient ska frias, då han nekar till all inblandning.

En av de åtalade har medgett stöld, aternativt grov stöld. Den tredje anser att det han gjort inte är brottsligt.

Dom meddelas i nästa vecka.

Mer läsning