Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

89-årig kvinna i Borlänge nekas hjälpinsats

I sin ansökan om särskilt boende skrev den 89-åriga kvinnan att hon aldrig hinner till toaletten i tid när hon har behov av det. Men kommunen svarade med ett avslag. Och nu ger även Förvaltningsrätten samma besked.

Annons

Den 10 november förra året avslog omsorgsnämnden i Borlänge kommun en 89-årig kvinnas ansökan om bistånd i form av särskilt boende för henne och hennes sambo.

Som skäl angav man att behoven kan tillgodoses genom nuvarande – och vid behov utökade – hemtjänstinsatser.

Kvinnan vände sig då till förvaltningsrätten i Falun med ett överklagande.

Hon har bland annat anfört att hon aldrig hinner till toaletten när hon har behov av det. Hon menar att det inte hjälper att hon har möjlighet att ringa på larmklockan för att tillkalla hemtjänstpersonalen då de omöjligt kan hinna hem till henne i tid.

Hon beskrev även andra problem – som att hennes sambo och hon egentligen har behov av en ytterligare toalett, och att hur mycket hemtjänst de än får så löser det inte situationen.

Omsorgsnämnden å sin sida vidhåller sitt beslut och har bland annat anfört att kvinnan har kontaktat hemtjänsten och avsagt sig tre hemtjänstbesök per dag för hjälp med toalettbesöken.

Och nu har förvaltningsrätten tagit sitt beslut. De avslår kvinnans överklagande och skriver i beslutet att de delar omsorgsnämndens bedömning att kvinnans behov kan tillgodoses med beviljade hemtjänstinsatser och vid behov utökade sådana.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons