Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring åtalas för falskt larm

Annons

Den 7 september förra året ringde han och påstod att det var en eldsvåda på Jakobsgårdsskolan i Borlänge. Båda polis och räddningstjänsten ryckte ut, men det visade sig vara falskt larm.

Den 28 september ringde han, från en okänd plats i Borlänge kommun, och lämnade uppgifter om att det hänt en trafikolycka vid den södra infarten till Enviken i Falu kommun. Den här gången ryckte polis, räddningstjänst och ambulans ut - i onödan.

Den 29 september var det dags igen. Då ringde 18-åringen om en trafikolycka med personskador vid Jaxtorget, Jaxrondelen i Borlänge kommun.

Nu åtalas han vid Falu tingsrätt för tre fall av falskt larm, samt för stöld av en cykel i Borlänge. I förhör har 18-åringen, som är hemmahörande i Falutrakten, erkänt brotten.

- Det kan ge böter eller fängelse högst ett år. Om man tittar på straffskalan är det allvarligare än snatteri. Det är viktigt att ungdomar får klart för sig att det får konsekvenser, säger kammaråklagare Ulrica Selderman vid åklagarkammaren i Falun.

Ulrika Bergvall som är driftchef hos SOS Alarm i Falun ser allvarligt på tilltagen.

- Det är jättefarligt och oerhört fel. Ett falsklarm upptar en resurs i samhället som kan utsätta någon annan för fara, någon kan vara i akut behov av hjälp.

- Riktiga falsklarm förekommer någon gång per år, men finns ju också olika nivåer. En del barn ringer och man förstår att det handlar om busringning, sedan finns det vuxna som ringer och utsätter andra för fara. De begår en brottslig handling, säger Bergvall.

Mer läsning

Annons