Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

157 nya jobb i Borlänge

/
  • Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi, säger att Ikea är en riktig dragare. Omsättningen i handeln ökar och fler jobb skapas.

Ikea är viktigt för regionens utveckling.
Omsättningen i handeln ökar och fler får jobb.
Det visar ett pågående forskningsprojekt vid HUI Research.
Några 600 nya jobb tror dock forskarna inte på.

Annons

HUI Research bedriver forskning, utredning och analys inom handel och turism

I en ny vetenskaplig rapport undersöks hur en Ikea-etablering påverkar omsättning och antal anställda inom sällanköpsvaruhandeln i regionen.

Resultatet visar att Ikea är viktigt för den regionala utvecklingen. Forskargruppen vid HUI Research och Högskolan Dalarna har tittat på hur etableringarna i Haparanda, Kalmar, Karlstad och Göteborg påverkat sällanköpsvaruhandeln.

Slutsatsen är att omsättningen i sällanköphandeln i Borlänge väntas öka med cirka 20 procent, och merparten är ett inflöde av köpkraft till kommunen.

Antalet anställda väntas öka med cirka 17 procent.

– Våra resultat visar att Ikea är en riktig dragare och mycket betydelsefull för den regionala utvecklingen, säger Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi vid HUI Research.

I grannkommunerna finns en oro för hur de påverkas av handelns expansion i Borlänge. Enligt rapporten blir det inga stora effekter för Borlänges grannar.

Omsättningen inom sällanköp kan minska med ett par procent, antalet anställda påverkas inte.

I Borlänge har kommunens kalkyler runt investeringarna på Norra Backa byggt på att det skapas 600 nya jobb inom handeln. Detta då fler etableringar följer i möbeljättens spår.

– När det kommer en så stor aktör som Ikea blir det tuffare konkurrens. Tidigare studier på Wallmart i USA har visat att man i vissa fall tappar jobb, säger Sven-Olov Daunfeldt.

En ny aktör kan vara mer effektiv, ha färre anställda per omsatt krona.

– 600 jobb i Borlänge låter lite högt, utifrån de resultat vi har. Jag har följt debatten i Borlänge. Min känsla är att det kommer att generera inkomster och arbetstillfällen. Men det är inte säkert att det kommer kommunen tillgodo. Det är inte säkert att de som får jobb väljer att bo i Borlänge.

Sven-Olov Daunfeldt utesluter inte att effekterna i Borlänge kan bli större än 157 jobb.

– Men de effekter vi sett är en omsättningsökning på runt 20 procent och en sysselsättningsökning på 17 procent.

De 157 jobb HUI Research förutspår gäller alltså sällanköp, inte dagligvaruhandeln. Inom dagligvaror har Coop i dagarna öppnat en nybutik på Norra Backa och anställt 75 personer.

– Men det som är positivt är att man skapar någon form av dynamik och attraktion. Det händer någonting. Många kommuner har svårt att skapa attraktion, och få en plats dit folk vill åka. Ikea är viktigt, det drar till sig folk. säger Sven-Olov Daunfeldt.

Mer läsning

Annons