Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

140 kan få gå när Kvarnsvedens bruk lägger ned maskin: "Jättetråkigt"

Stora Enso planerar att lägga ned produktionen vid pappersmaskin 8, PM8, vid Kvarnsvedens bruk i Borlänge, i slutet av andra kvartalet 2017. Nedläggningen kan påverka 140 anställda.

Annons

Klockan 10.30 höll Stora Enso ett pressmöte på Kvarnsvedens bruk. Se vår livesändning från pressträffen:

Vid presskonferensen deltog bland andra Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och Kvarnsvedens platschef Mikko Jokio.

– Det är jättetråkigt det här beskedet som vi har gått ut med i dag, sa Per Lyrvall på pressträffen. Den allmäna papperskonjukturen i världen och i Europa viker och digitaliseringen gör att det leveras mindre papper. På en så liten maskin som PM8, som är vår minsta och äldsta pappersmaskin, går det inte att producera lönsamma order.

Läs även (Plus): Brukschefen om nedläggningen: "Vi måste göra det bästa för bruket"

Per Lyrvall, Sverigechef för Stora Enso, på torsdagens presskonferens.

– Vi måste helt enkelt tillta de här åtgärderna för att behålla lönsamheten vid bruket och ge bästa möjliga förutsättningar för de två kvarvarande maskinerna.

MBL-förhandlingar med de anställda om planerna att omorganisera bruket ska inledas. Omorganisationen skulle innebära en permanent nedläggning av produktionen vid pappersmaskin 8 i slutet av andra kvartalet 2017.

Läs även (Plus): Fackordföranden kritisk mot Stora Enso – efterlyser tydligare information om nedläggningen

Kvarnsvedens bruk i Borlänge.

Läs också: Stora Ensos vinst faller – ska spara 50 miljoner euro

De planerade åtgärderna kommer enligt Stora Enso att påverka max 140 anställda. Åtgärderna skulle innebära årliga kostnadsbesparingar på 12 MEUR.

– Vi planerar att omorganisera verksamheten för att stärka Kvarnsvedens bruk i den strukturellt nedåtgående pappersmarknaden. Planerna inkluderar permanent nedläggning av PM8, eftersom maskinen är liten och tekniskt sett gammal och tyvärr inte längre konkurrenskraftig under rådande marknadsförhållanden. Vi uppskattar våra medarbetares ansträngningar och beklagar att denna åtgärd är nödvändig för att säkra Kvarnsvedens bruks konkurrenskraft framöver, säger Kati ter Horst, chef för division Paper, i ett pressmeddelande.

Mikko Jokio, brukschef/platschef på Stora Enso, Kvarnsvedens bruk fanns också på plats under torsdagens presskonferens.

Läs också (Plus): Stora Enso lägger ned slipmassetillverkningen i Kvarnsveden

I pressmeddelandet framgår även att en nedläggning av PM8 i Kvarnsveden inte skulle påverka Stora Ensos totala utbud av SC-paper. Man kommer fortsätta tillverka SC-paper vid PM12 vid Kvarnsvedensbruk, vid Maxau-bruket i Tyskland och Langerbrugge-bruket i Belgien. Stora Ensos SC-kunder betjänas också av Dawang-bruket i Kina.

Läs också: Första innovationen på många år från Kvarnsveden bruk - en odlingsduk

Mer läsning