Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge vill ha sex miljoner till

Annons

På relativt kort tid har 160 flyktingar kommit till Borlänge kommun. Detta i samband med den tillfälliga asyllagen. 80 procent av dem som kommit under de senaste månaderna har sitt ursprung i Somalia.

Kommunalrådet Kenneth Persson (s) har nu haft en träff med integrationsverket för att diskutera den uppkomna situationen.

Kommunen kommer att ansöka om extra pengar för att klara de insatser som behövs. Ansökan kommer att omfatta i storleksordningen 5-6 miljoner kronor. Carl-Gunnar Höij, chef för invandrarenheten, har fått i uppdrag att författa en ansökan.

-Vi pratar om att det behövs extra insatser på Tjärna Ängsskolan och Jakobsgårdarnas vårdcentral, för modermålsundervisning och sådana saker, berättar Kenneth Persson.

Han säger att signalerna från integrationsverket är positiva så han räknar med att kommunen får gehör för önskan om ett extra stöd.

Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor för de extra insatser som behöver göras i landets kommuner. Pengar som Borlänge vill vara med och ta del av. Ansökan behandlas troligen under augusti månad.

Insatser är redan igång för att ta emot de nya invånarna på ett bra sätt.

- Man är i full gång med det akuta, som bostäder och att utöka svenska för invandrarundervisningen.

Integrationsverket har också ställt frågan om Borlänge kommun vill öka flyktingkvoten. Idag finns ett avtal om 30 personer om året.

-Det säger vi nej till, och de har förståelse för det, säger Kenneth Persson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons