Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge ska bli ännu bättre för barn

Annons

Örebro kommun tog initiativet till det partnerskap för barnkonventionen som bildades i november 2004.

- Barnombudsmannen gav oss förslag på andra kommuner som redan profilerat sig på barnfrågor, berättar Eva Marcusdotter, politiker i Örebro som var med och tog initiativet.

De elva kommunerna har nu fått 800 000 kronor av socialdepartementet för att utveckla och förbättra det kommunala arbetet med barnkonventionen.

Partnerskapet har beslutat rikta in sig på tre områden:

q Styrprocessen. Hur kan man få in barnkonventionen i kommunens mål, policy och uppföljningar?

q Barns och ungas inflytande i kommunen.

q Indikatorer. Hur ska man mäta och bedöma hur barn och unga har det?

Genom att träffas i de olika kommunerna, diskutera och lära av varandra ska partnerskapet utveckla sitt eget arbete med barnkonventionen. På sikt hoppas man kunna sprida goda exempel även till andra kommuner.

Kommunalrådet Mariann Nordlöf är nöjd med att Borlänge nu gör sitt femte barnbokslut och att kommunen har en särskild barnbilaga till budgeten. Men hon anser också att det finns mycket kvar att jobba med:

- Vi diskuterar mycket om inflytandefrågor för barn och unga och där bör vi satsa mer, säger hon.

Utöver Borlänge och Örebro ingår Göteborg, Gävle, Haninge, Kalmar, Karlskoga, Västerås, Sigtuna, Trelleborg och Östersund i partnerskapet.

Förutom att diskutera sin egen verksamhetsplan fick deltagarna på mötet i Borlänge i går veta lite mer om Kulturcentrum Asken och om Cozmoz.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons