Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Borlänge - inget föredöme inom länspolitiken"

Annons

Miljoner satsas och jobb skapas i det affärshuset. Men det finns också en baksida på investeringen. Owe Ahlinder pekar på det faktum att det finns näringsfrihet i landet, men han är kritisk till Borlänge kommuns agerande.

- Det här får naturligtvis konsekvenser för resten av länet. Politikerna i Borlänge talar ofta om ett starkt Dalarna, att vi ska hålla ihop och att kommunerna ska samarbeta. Men själva agerar man i motsatt riktning. De är inga föredömen till den länspolitik man förordar i andra sammanhang. Att genomföra stora affärsetableringar är heller inte bra ur ett miljöperspektiv. Både transporter av människor och varor stimulerar fram effekter som är ogynnsamma för miljön, säger Owe Ahlinder.

Owe Ahlinder anser det oroväckande för Dalarna att länsstyrelsen har kritiska åsikter mot planer på andra stora etableringar i länet.

- Ta Hedemora International Raceway som exempel. Där har det slagits fast att länsstyrelsen inte ska medverka till projekt som påverkar etableringar som gjorts i Borlänge. Det här är ett tecken på att Borlänges ambitioner har också fått fäste i bland länsstyrelsens personal. Här kan jag spåra ett framgångsrikt lobbyarbete från Borlänges sida.

- Nu blir det allt viktigare att tänka på den lokala handeln och att vi får behålla dess service och utbud, säger Owe Ahlinder. Handlar vi allt mindre i den egna kommunen utarmas handeln.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons