Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge bättre som huvudstad än Stockholm

Annons

Vattnet gör Stockholm till den pärla den är. Rent logistiskt gör det dock stan till en katastrof. Det går inte att få till bra kommunikationslösningar i en stad som ligger till hälften uthälld i en skärgård. Det blir både dyrt, dåligt och fult.

Det var före vägtransportens dagar man förlade sina viktigaste handelsplatser till sjölägen. Det finns ingen anledning att ha det så i dag.

Sedan massbilismens dagar har politiker och tjänstemän dragit utredningar i långbänk allt medan Stockholms bilköer vuxit. De satsningar som gjorts har både förfulat och kostat miljarder mer än beräknat. Den senaste i raden, biltullarna, uppnår delvis sitt syfte men slår fullständigt orättvist.

För sanningen är den att hur än Sveriges transportelit utreder, planlägger, bygger och lagstiftar kommer man inte att finna någon vettig lösning eftersom grundproblemet kvarstår: Stockholm ligger helt enkelt på en olämplig plats. Är det då inte lika bra att inse misstaget och göra något åt det innan fler miljarder spills bort?

Jag föreslår att vi gör som i exempelvis Holland eller Tyskland. Vi delar upp huvudstadens funktioner i två delar, en administrativ och en kulturell.

Den administrativa delen förläggs till en ort som fungerar geografiskt och logistiskt. Varför inte till Borlänge? Borlänge har ett bra och centralt läge i landet. Det är lätt att ta sig dit med bil, tåg och flyg. Det vore enkelt att bygga ut kommunikationer inklusive en ringled runt staden om man så vill. Dessutom är ett par myndigheter redan utlokaliserade dit. Flyttar vi också dit merparten av Stockholms övriga myndigheter samt regering och riksdag är saken i praktiken klar.

Den kulturella delen får det sedan ankomma på Stockholm att ansvara för. Där finns trots allt nationalscenerna, dit vallfärdar turisterna, där bor kungen, där finns stora delar av den kreativa eliten och där finns det bästa kroglivet.

Vi svenskar skulle i och med detta ro hem ett antal storvinster: Stockholm fick användas till det staden duger bäst till, att glänsa, att locka turister, att sprida kunglig och kulturell glans över landet.

Nya delar av Sverige skulle leva upp och bli dynamiska för näringslivet med allt vad det innebär av spin off-effekter på samhället i stort.

Stora summor skulle sparas på dyra och olämpliga infrastruktursatsningar som kunde göras betydligt effektivare där grundförutsättningarna är gynnsammare. Skattepengar skulle även sparas på billigare lokalhyror för statsförvaltningen.

Vilket parti är tillräckligt framsynt och progressivt för att våga ta upp frågan i valet? Det partiet skulle få min röst direkt.

ULRIKA SANDHELL STOCKHOLM

Mer läsning

Annons