Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjes kulturpris gick till arbetet med Orsadräkten

Annons

Efter en fanfar på kohorn, framförd av Anja Sundberg, tågade Börje Ax in i egen hög person i ateljén.

Han berättade om sitt kulturpris för de lite förvånade men också mycket glada kvinnorna.

- Det är ett alternativpris som tidigare har tilldelats Lennart och Ulla Granström, Roland Öjeskog, samt till framlidne Leif Grindal.

Börje har tagit vid efter Orsa aquademie och belönar de mer jordnära kulturpersonligheterna. De som idogt verkar i det tysta, utan stora åthävor.

- Det behövs ett alternativ till kommunens kulturpris, sade Börje, eftersom det alltför ofta ges till personer som ger Orsa PR, i stället för att uppmuntra det lokala kulturlivet.

Han poängterade att gänget i Orsasömnad verkligen är värt en uppmuntran. De håller liv i en månghundra årig tradition, att sy upp Orsadräkten.

Kristina Westerhagen har varit handledare i 20 års tid. I första hand genom studiefrämjandet med Orsaskolan som lokal. Därefter i Slöjdlagets regi i hembygdsgården. Sedan i höstas har verksamheten flyttat hem till Kristina, men fortfarande ingående i Slöjdlagets program.

Anledningen till bytet av lokal är att träffarna, varje tisdag kväll, ska vara lite mer informella. De som kommer, betalar symboliskt några tior och arbetar sedan med sina dräktplagg under Kristina Westerhagens sakkunniga handledning.

Priset Kristina fick ta emot, var en handgjord skål. De övriga deltagarna belönades med var sin liten slipsten i trä med funktion som kapsylöppnare.

Det blev även blomster, tårta och två liter kaffe som Börje Ax hade med sig.

Nämnas kan att Kristinas mormor och mor båda varit handledare i produktion av Orsadräkten. Namnen var Helga Andersson och Kerstin Bergkvist.

Att sy en dräkt är tidskrävande. Bara ett halskläde kräver minst 200 arbetstimmar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons