Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Börja aldrig med droger"

Annons

Med Ungdomsgården Leif och Local Hero som huvudansvariga, hade ungdomarna själva ordnat programmet. Ett upplägg som möttes med applåder från representanter för olika grupperingar som jobbar mot droger.

Ett 100-tal ungdomar hade köpt biljetter till en kväll med ett späckat program. Invigningen svarade ungdomar från naturbruksgymnasiet i Älvdalen för med en eldshow. De första numren utfördes utomhus, men det var så ljust att effekten av eldshowen uteblev. Ett avbrott gjordes och resten av programmet genomfördes i den mörklagda gymnastikhallen.

Resten av kvällen var det musik och underhållning med disco, Orsabandet Dirt Poor & Break Through, komikern "Hilda från Orsa" och gästartisten Billy Opel från Mora. De som inte gillar att dansa, kunde ägna sig åt laserdome i Scotts lokaler.

Vid ett par tillfällen hölls också "speakers corner". Först upp i talarstolen var Lisbet Bergman, Brottsofferjouren. Hon konstaterade att i merparten av misshandelsfall och andra brott är någon form av drog inblandad. Hon gav också exempel på erfarenheter från den tid hon jobbade på akuten.

- Då upplevde jag många tråkiga händelser, bland annat i samband med skolavslutningar, där vi fick ta hand om ungdomar.

- Därför är det extra roligt att få bevittna en sådan här kväll, där så många ungdomar kan ha roligt utan droger.

Representanter för Föräldraföringen mot narkotika, Nattvandrarna i Orsa, Föreningen Skarven samt politikerna Bengt-Åke Svahn (kd) och Marie Olsson (s) instämde i att initiativet Brain-Storm är värt att ta efter och att upprepa. De gav också ungdomarna råd från det egna arbetet mot narkotika.

Kommunalrådet Ann Beskow sa att hon berättat för en kompis att ungdomarna i Orsa skulle ordna Brain-Storm. Kompisen berättade att hans stora sorg i livet var att hans son var narkoman. Ann frågade vad han tyckte att hon skulle säga till ungdomarna.

- Berätta att kärleken till droger är starkare än allt annat. Berätta att min son har offrat sin familj, sina syskon, sina två barn. Allt är oviktigt förhonom, utom kärleken till drogen.

Ann tog också upp att det i dag verkar som om unga tror att det inte är farligt att börja med droger. Att man kan sluta när man vill.

- Tro inte på det. Man vet aldrig i förväg vilka som faktiskt kan sluta och vilka som blir fast resten av livet. Därför, börja aldrig med droger!

Ann Beskow läste också upp ett uttalande från kommunstyrelsen med följande lydelse:

"Brain-Storm - ett lysande initiativ

Brain-Storm är ett mycket bra namn på ett evenemang där ungdomar själva tar avstånd från narkotika.

Det är hjärnan - the brain - det handlar om.

Den som använder hjärnan använder inte droger som förstör den.

Den som använder hjärnan vet att vi inte kan veta vem som fastnar i missbruk och vem som kan hantera det. Några klarar det - allt för många fastnar i ett helvete.

Den som använder hjärnan chansar inte att fastna i ett missbruk.

Istället använder man hjärnan till att utvecklas, att lära saig saker - och att ha kul med alla sinnen i behåll. Använd hjärnan till en riktig Brain-Storm där alla grå celler arbetar för högtryck utan att avtrubbas.

Ha en härlig Brain-Storm!"

Hyllade under kvällen blev också de ungdomar som redan i höstas började att planera Brain-Storm. De som knutit ihop alla trådar är Lars Snäll, Jörgen Slott-Liljedahl, Johannes Ferm, Frida Dahlström och Sanna Nääs.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons